България получава близо 9 млрд. евро за кохезионна политика след 2020 г.

0

Увеличението на средствата за страната ни е с 8%, въпреки общото намаление на бюджета в ЕС

Близо 9 млрд. евро ще получи България за кохезионна политика през новия програмен период след 2020 г., съобщи в София директор в Генералната дирекция „Регионална и селищна политика” на Европейската комисия Витория Алиата ди Вилафранка. Страната ни получава увеличение на средствата с 8%, въпреки че в Многогодишната финансова рамка парите за тази политика са орязани.

В Представителството на Еврокомисията у нас беше представено предложението за бюджет на Европейския съюз до 2027 г. Финансирането по кохезионната политика в предложението за общоевропейския бюджет бе орязано с 10%, но въпреки това България е сред регионите, които ще получат повече пари. Политиката за сближаване финансира най-бедните в ЕС, които имат БВП на глава от населението под 75%.

Специален фокус за България се поставя още върху социалната политика, съобщи Андрияна Сукова, заместник генерален директор в Дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване”.

„Мерките, свързани с повишаване на заетостта, образованието и социалното включване, ще приобщят също инвестирането в младите през инициативата за младежка заетост и сегашния фонд за подкрепа на най-бедните”, каза още тя.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си