Навигатор Home » Екология » България и Румъния заедно срещу популацията на насекоми

България и Румъния заедно срещу популацията на насекоми 

11-Komari_Vidin_3

С обща информационна система двете страни ще борят разпространението на вредители

Цвета ИВАНОВА

Асоциацията на дунавските общини у нас от една година работи по проект с фондация от град Калараш, Румъния, за намаляване на популацията от насекоми в трансграничния регион, съобщи Мария Цанкова, изпълнителен директор на Асоциацията. Целта на проекта е да се създадат механизми за управление на риска от прекомерна популация на комари, което засяга общественото здраве и развитието на региона. Стойността му е 1,6 млн. лв. Средствата са осигурени от програмата „Интеррег – България – Румъния” на ЕС.

За другите региони на страната това не е проблем, но за дунавските общини преодоляването на риска е от съществено значение. По двата бряга на реката в села и градове върху площ от 69 285 кв. км живеят 4 770 000 души. Всички те са потърпевши от разпространението на комарите, но засегнати могат да бъдат туризмът и селското стопанство. Във Видин цяло лято сервират кафе в заведенията със спрей срещу комари, което изглежда странно на туристите. В областта разпространение по животните получи и нодуларният дерматит, пренасян от комари. По тази причина миналата година Земеделското министерство организира наземно пръскане срещу комарите по цялата Дунавска ивица.

11-Komari_Vidin_4Заради всичко това е важно създаването на устойчиви системи за управление на процеса, обясни Мария Цанкова. Това ще постигнем с проекта „Разработване и приемане на съвместно партньорство за управление на риска от прекомерната популация на насекоми в трансграничния регион.”

В ход е създаването на географска информационна система, чрез която ще се събират данни за природните фактори – заблатеност на площите, влажност, температура и др., въз основа на което ще бъдат определяни най-ефективните препарати за обработка, както и методите за това. Системата е един високотехнологичен инструмент за управлението на риска.

В момента местните управи сами се борят с популацията на комарите. Общини като Брегово, които нямат финансови средства, не обработват площите. Във Видин и Лом пръскат, но от отсрещните селища на Дунав – не. В Румъния положението е същото – в Турну Северин пръскат, в Калараш нямат средства. Това снижава ефективността на тази борба. Новата система ще регулира и координира действията на двете страни по проблема.

11-Komari_Vidin_1Географската информационна система ще бъде достъпна за всички общини. Тя е инструмент и за снижаване на разходите им, допълни Мария Цанкова. Сега общините харчат 3 млн. лв. всяка година за борба с комарите. Допреди години те са имали държавна подкрепа. Тази година такива средства в републиканския бюджет не са предвидени, поради което всяка сама си осигурява парите.

В Асоциацията на дунавските общини членуват 37 общини от България. Неин председател е кметът на Русе Пламен Стоилов, а седалището й е в град Белене. В проекта са включени всички селища по двата бряга, които имат излаз на река Дунав. У нас такъв излаз имат 76 общини, а в Румъния – 7 области.

Добавете коментар