Двете страни подписаха меморандум за разширяване на енергийното сътрудничество

България ще си сътрудничи с Катар за изграждането на нова инфраструктура за доставки на втечнен или компресиран природен газ. Държавите ще подкрепят участието на националните си енергийни компании в общи проекти. Те ще бъдат съсредоточени в проучвания, добив, пренос и дистрибуция на въглеводороди. Предстои разглеждането на варианти за конкретни дейности.

Това е предвидено в проект на Меморандум за разбирателство между българското Министерство на енергетиката и Министерството на енергетиката и индустрията на Катар. Договорът между двете държави бе одобрен на правителствено заседание преди дни.

Целта на документа е създаването на необходимата база за разширяване на енергийното сътрудничество между страните. За задълбочаване на двустранното партньорство в областта на енергетиката ще работи българо-катарска работна група.

С повече от 24 трлн. куб. м Катар заема трето място в света по доказани газови запаси – около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на втечнен природен газ в света с пазарен дял около 30%. Активизирането на двустранното сътрудничество между Република България и Катар в областта на енергетиката е напълно в синхрон със стремежа на страната ни за диверсификация на източниците и маршрутите за газови доставки, изтъкват от правителствения пресцентър. Междувременно емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани направи първото си държавно посещение у нас с цел задълбочаване на двустранното сътрудничество в широк спектър от области, както и възможностите за съвместни проекти и насърчаването на връзките между инвестиционните, бизнес и академични среди в двете страни. По време на посещението на шейх Тамим бин Хамад ал Тани бяха подписани общо три меморандума – в областта на енергетиката, младежта и спорта и образованието.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си