22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

България и Израел ще си сътрудничат във ВиК отрасъла

България и Израел ще обменят опит по въпроси, свързани с ВиК отрасъла. Това стана ясно на проведена двустранна онлайн среща, на която бяха обсъдени опита на Израел в областта на управлението на водите и възможностите за алтернативно питейно-битово водоснабдяване. В нея участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министър Николай Нанков, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на МРРБ, посланикът на България в Израел Н.Пр. Румяна Бъчварова, посланикът на Израел у нас Н.Пр. Йорам Елрон, представители на Държавния ВиК орган на Израел, на Института за износ на Израел и на външните министерства на двете страни.

Днес, в условията на климатични промени, страната ни повече от всякога се нуждае от добри практики и модели за управление на ВиК инфраструктурата. А Израел е страна, от която можем да научим много, защото е еталон за ефективно използване на водните ресурси чрез добра организация и широко приложение на новите технологии, каза министър Аврамова.

Регионалният министър обърна внимание, че България разполага с над 90 000 км ВиК мрежа, която обаче е силно амортизирана. Затова усилията са насочени към нейното обновяване с цел намаляване на загубите на вода и подобряване на услугата както със средства от националния бюджет, така и с европейско финансиране, заеми от международни финансови институции и инвестиции на ВиК операторите. Петя Аврамова коментира, че важна стъпка за стабилизирането на отрасъла у нас е създаването на „Български ВиК холдинг“ ЕАД.

Министърът коментира още, че редуването на порои и наводнения с периоди на продължителни засушавания в последните години е стимул да се търсят нови възможности за питейно битово-водоснабдяване за регионите с ограничени ресурси, включително чрез нови технологии за сектора в България, сред които обезсоляване на морската вода за питейно-битовите нужди. Като предизвикателство тя определи и необходимостта от промяна на съзнанието на хората по отношение на водния ресурс и повишаване на отговорността при използването му.

Има региони в България, където пречистена вода се използва за поливане. Заради лошо управление в някои региони тя не достига за питейно-битови нужди, отбеляза заместник-министър Нанков.

Председателят на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Иван Иванов коментира, че приоритет за държавната компания е подобряването на ефективността в отрасъла.

Представителите на израелския Държавен ВиК орган коментираха, че е необходимо да има интегрирано управление на водните ресурси. Една от главните им цели е тяхното опазване. По тази причина всяко дете в училище учи как да се пести вода, така че страната да разполага с такава и в бъдеще. 90% от водния ресурс в страната се преработва и използва повторно. През 2005 г. 2% от ресурса там е бил от обезсолена морска вода, а през 2018 г. – 39%. Плановете са до 2050 г. количеството обезсолена вода, което се ползва, да достигне до 61% от общия воден ресурс. По време на срещата бяха представени двете най-големи и модерни системи, които предоставят голяма част от водата за питейно-битови нужди и напояване в Израел.

От особена важност е и проследяването и незабавното отстраняване на течове по водоснабдителната система, коментираха още представителите на Държавния ВиК орган на Израел. Затова тя е модернизирана така, че при възникване те да могат да бъдат установени незабавно. Загубите на вода в страната са 3%, като само в някои общини те са между 5% и 7%.

По време на срещата бе коментирана и ценовата политика във водния сектор на Израел. Според нея всички потребители плащат еднаква цена. Тя обаче е различна за различните сфери – за питейно-битови нужди, земеделие и др. При месечно потребление до 3,5 куб. м на човек тя е на една стойност, но при надвишаване на потреблението над това ниво, цената на водата също се увеличава.

Регионалният министър изрази очакване на следващи срещи да бъдат обсъдени на експертно ниво с израелската страна въпроси за формирането на цената на водата, намаляването на загубите, обезсоляването и други.

Related Articles

Събират опасни отпадъци от домакинствата във Варна

Община Варна организира кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата. Акцията ще се проведе във всички райони на града и ще продължи...

Ускоряват строителството на Околовръстния път на Пловдив

Напредва логистичната работа по изграждането на Околовръстния път на Пловдив – проект, по който има голямо изоставане според зам.-министъра на регионалното развитие Николай Найденов. Проектът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ