България е на 42-о място по прозрачност на имотния пазар сред 99 страни

У нас сделките с недвижимости се случват по- лесно отколкото в Австрия

0

България е на 42-о място по прозрачност на имотния пазар. Страната ни е в групата от 26 страни с резултат от оценката, определящ имотния им пазар като полупрозрачен. В нея пред нас в същата група с по-висок общ резултат от Европа са Румъния, Русия и Гърция, а след нас – Словения, Хърватска, Сърбия и Турция. Югоизточната ни съседка е непосредствено след нас на 43-то място с общ рейтинг от 2,91 при 2,87 за нас. В България сключването на имотните сделки става по по-улеснена и прозрачна процедура в сравнение с Австрия.

Това сочи международното изследване Global Real Estate Transparency Index (GRETI) за 2020 г., информира „Монитор“. Най-високият бал по показателите на анализа е 1.00 и единствено Великобритания и Ирландия го постигат. За нашата страна оценката е 1,84, колкото Хонконг, а за Австрия – 1,91.

Рейтингът обхваща 99 държави и 163 града по земното кълбо, оценени по 210 критерия. Сред показателите са индикаторите на имотния пазар, регулаторните и юридическите аспекти, процедурите по сключването на сделките, устойчивостта на имотния сектор. Според резултатите за последните 2 години прозрачността на имотния бизнес в света се е подобрила само с 1,1%

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си