19 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

България е на седмо място в Европа по жилищна собственост

България се нарежда на седмо място в Европа по най-висок процент на жилищна собственост, показва изследване на Compare the Market Australia сред 26 страни. Проучването взема предвид процента на жилищната собственост, средните цени на жилищата на квадратен метър и средните месечни наеми във всяка страна, за да определи страните с най-висок процент на жилищната собственост в Европа.

Румъния е страната с най-висок процент жилищна собственост с 96,1%. Това е с малко под 4 процентни пункта повече спрямо Словакия, която заема второ място, и с над 45 пр. п. спрямо страни като Германия. Преди България са също Хърватия, Унгария, Литва и Полша. У нас 84,3% от хората живеят в жилище, на което са собственици.

България е страната с най-ниска средна цена на квадратен метър жилищна площ и най-ниски наеми. Средната цена на квадратен метър у нас според изследването е 932 евро, а на наемите – 310 евро.

На второ място е Румъния със средна цена на квадратен метър от около 1264 евро, а на месечния наем – 349 евро.

В Словакия, която е втора в Европа по процент на жилищната собственост с 92,3%, средната цена на квадратен метър достига 2045 евро, а на месечния наем – 550 евро. Жилищната собственост в страната е около 50% през 80-те години на миналия век, но след това се увеличава главоломно с процъфтяването на имотния пазар след падането на комунизма и липсата на реален пазар на наеми.

Хърватия и Унгария поделят третото място в проучването, като там 91,3% от населението живее в собствено жилище. Имотите в Унгария струват средно около 2250 евро на квадратен метър, а месечният наем достига близо 453 евро. Имотите в Хърватия струват средно около 1649 евро на квадрат, а месечният наем е приблизително 414 евро.

Германия е европейската страна с най-нисък процент на жилищна собственост. Там малко над половината от хората са собственици на жилищата си – 50,4%. За разлика от страните с най-висок процент на жилищната собственост Германия има силна наемна икономика с политики като високи такси за прехвърляне при покупки на имоти и без отстъпки от данъка върху лихвата по ипотечния кредит, което затруднява купувачите.

В страните с най-скъпи имоти в Европа хората е по-малко вероятно да притежават собствен дом. Люксембург, Франция, Германия и Австрия са сред най-скъпите страни за притежаване на жилища и също така имат най-нисък процент хора, живеещи в собствен имот. Норвегия е изключение от правилото.

Related Articles

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ