Расте броят на инвеститорските намерения за изграждане на предприятия в страната

България е в топ 5 на ЕС по икономическо развитие за 2017 г., съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Ръстът е около 4%, безработицата – 6%, а средната работна заплата има увеличение от 10%.

„Има засилен интерес на инвеститори към България, показват нашите анализи. Имаме 7 инвеститорски намерения за изграждане на индустриални зони в страната“, посочи министърът.

Очакванията за 2018 г. са за още по-добри параметри, като се разчита на близо 400 млн. лв. за финансиране от европейски програми.

Проблемите на бизнеса у нас са като в ЕС – липса на работна ръка, на финансиране и административни тежести. Води се борба със сивата икономика, в която са включени Приходната агенция, Финансовото министерство, Агенция „Митници”. Забелязва се тенденция компании да базират производството си в места с висока безработица, сочат още анализите на Икономическото министерство. Привличат ги както свободната работна ръка, така и допълнителните облекчения, които държавата предоставя при инвестиции в подобни региони.

ИНВАЗИЯ

Жени превземат IT сектора

Сред европейските държави България има най-много жени, които работят в IT сектора, сочи изследване на европейски институт. 30% от заетите в този бизнес са дами. В Румъния процентът им е 26, в Латвия и Литва – 25%, в Чехия – 12%, в Словакия – 9%.

Жените в този сектор у нас са по-платени в сравнение с други икономически сфери. Очаква се броят им през следващите години да се увеличава заради бързия растеж на IT индустрията и недостига на кадри. До 2020 г. в ЕС ще са нужни още 700 000 компютърни специалисти.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си