Бургаски художници с авангардни идеи за площад „Тройката“

0

Осем бургаски художници представиха авангардни идеи за визията на площад „Тройката, чиято реконструкция трябва да завърши за празника на града – 6 декември.

Георги Динев, Николай Дубаров, Мария Алексиева, Севдалина Проданова, Георги Георгиев, Атанас Стоянов, Огнян Петков и Добри Вътев бяха хората на изкуството, които се състезаваха помежду си с некласически решения.

Едно от тях е масивен фрагмент от бронзово корабно витло, експониран като медальон с колие от неръждаема стомана. Това е поредният акт на скулптора Симеон Шивачев да спаси от претопяване на стари, красиви машинни елементи, като ги рециклира в изкуство.

Витлото е от стар немски катер, който е плавал преди 100 години в акваторията на Бургаския залив. Бронзовото бижу е с идеалните мерки 85/72/31 см, а колието от неръждаема стомана е с диаметър 3 метра.

Голям отзвук предизвика и творението на авторския колектив Николай Дубаров и Руси Костадинов, свързано с типичното за бургазлии възклицание „въй. Материалът, който са използвали, за да изпишат думата, е комбинация от корабно въже и неръждаема стомана. Вместо запетайка, върху „Й е кацнал типичният за Бургас гларус.

Творческият тандем предлага още три проекта. Озаглавеният „Виа Понтика представя рапани със силуети на птици, които художниците са накарали да полетят. В „Тройката Дубаров и Костадинов провокират с пластика във формата на тройна рибарска кукичка. Предложението е свързано с традициите по крайбрежието. Когато рибар иска да купи в магазина такава кукичка, той просто казва: Дай ми една тройка, обяснява хрумването Дубаров.

Двамата автори са преобразили контейнер-каравана в къща на колела с входна врата, прозорци, теглич и регистрационен номер.

За оптимиста каравана, за песимиста – кофа за боклук, за реалиста артистичен и шеговит прочит на темите за туризма и боклука и връзката между тях, бе шегата на творците.

Никола Станчев е представил пластика, наречена Морски празник, която би могла да бъде позиционирана пред книжарница Хеликон. Върху хоризонталния кръгъл елемент, изработен от метална сплав, са гравирани съзвездия.

Същият автор е изработил и Междузвездна пеперуда с криле, представляващи астролабия – уред за определяне положението на планетите спрямо звездите. Използва се и за предсказване на бъдещето и ще внесе поетичен елемент на площадното пространство.

Бронзова фигура на Икар и модел на рак, също от бронз, са хрумванията на Огнян Петков. Художникът Кольо Кехайов предлага компромисен вариант на цялостното демонтиране на Альоша. Идеята му е фигурата на войника да бъде свалена по-ниско, т.е. да има равнопоставеност между нея и хората.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си