Плаща правата за строеж върху 5 от тях

„Булгартрансгаз” ще купи активи от българо-руската проектна компания „Южен поток България” на стойност над 13,2 млн. лв. Информацията е от обществена поръчка за пряко договаряне между двете фирми за покупко-продажба на 28 поземлени имота и правата за строеж върху 5 от тях. Всички те ще бъдат използвани за изграждане на бъдещия газоразпределителен център „Балкан” край Варна, който вече е включен в енергийните приоритети и на ЕС.

„Южен поток България” продължава да съществува вече над 3 години, след като Русия едностранно спря проекта за изграждане на газопровод по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия. Българо-руската проектна компания не развива никаква дейност, а акционерите в нея – БЕХ и „Газпром”, взеха решение за разпродажба на активите й. Част от тях са и продаваните 28 имота, за които има издадени и доклад за ОВОС, подробен устройствен план, технически проекти, учредено право на строеж и др. Разрешителните са били издадени за изграждане на 2 компресорни станции и на приемен терминал за подводната тръба на газопровода в местността Паша дере.

Приходите от продажбата на тези 28 имота ще постъпят по сметките на българо-руската проектна компания и най-вероятно ще бъдат разпределени поравно между БЕХ и „Газпром”.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си