Навигатор Home » Новини » „Булгартрансгаз“ избра маршрут „Балкан 1“ за газовия хъб

„Булгартрансгаз“ избра маршрут „Балкан 1“ за газовия хъб 

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на представянето на междинните резултати от предпроектното проучване на газов хъб „Балкан“

Предпроектно проучване за газовия хъб „Балкан“ представи газопреносният оператор „Булгартрансгаз“. В него са дадени няколко варианта на трасета за газова инфраструктура на територията на България, включително и два, които са разработени на база очакваните източници на доставка на природен газ. Резултатите от анализа бяха представени в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Според експертите като предпочитан маршрут за реализацията на хъба се очертава „Балкан 1“. Той предвижда да се реализира на две фази. Първата включва нов входен капацитет от Турция, а втората – входна точка около Варна.

Като алтернативни входни точки се разглеждат Гърция и Турция. Инфраструктурата на газовия хъб ще свърже пазарите на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Германия, Италия, Украйна, Молдова и други. Като основни източници за хъба се разглеждат руски природен газ, местен добив от България и Румъния, природен газ от Южния газов коридор. Съществуващите и изграждащите се терминали за втечнен природен газ в Гърция и Турция биха могли да осигурят количества природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Египет и други. По време на представянето на анализа директорът на „Вътрешен енергиен пазар“, Главна дирекция „Енергетика“ на ЕК Клаус-Дитер Борхард подчерта, че Европейската комисия продължа да подкрепя силно реализацията на проекта за изграждане на газоразпределителен център на територията на страната ни. По думите му, проектът е напълно реализуем. Енергийният зам.-министър Жечо Станков допълни, че европейският газоразпределителен център „Балкан“ ще допринесе за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. „Булгартрансгаз“ ще продължи да полага всички усилия за успешното изпълнение на проекта, заяви изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов.

 

Добавете коментар