Брюксел настоява за повече зони от „Натура 2000“

0

Европейската комисия поиска от България да определи повече обекти за „Натура 2000“ – европейската мрежа от защитени природни зони. Това е записано в месечния пакет от решения на ЕК, свързани с неизпълнението на задълженията на страните от общността.

Първоначално България определи достатъчен брой специални зони 114, но площта на шест от тях се оказа значително по-малка от изискваната съгласно списъка на орнитологично важните места, става ясно от съобщението на Брюксел. В него се припомня, че процедура за нарушение на страната по отношение на специалните зони беше започната още през 2008 г.

Въпреки това обаче проблемите остават, особено по отношение на специалната защитена зона „Калиакра“, във връзка с която има висящо дело в Съда на ЕС. Не се изпълняват задължения и по отношение на областта на Рила, където има местообитания на 17 вида птици.

България има срок от два месеца да предприеме действия за разрешаване на проблема, в противен случай казусът може да бъде отнесен до Съда на ЕС, допълват от Брюксел.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си