Броят на сделките и цените на жилищата във възходящ тренд

0
Поскъпването на жилищата стимулира новото строителство

В София строителите все по-трудно намират терени за проектите си

Катя ТОДОРОВА

Броят на сделките и цените на жилищата в София от началото на годината бележат ръст. Това стана ясно по време на десетата конференция BalRec.

За първите 10 месеца покупко-продажбите на имоти са с 11% повече на годишна база, а сделките с цел инвестиция са се увеличили с почти една пета. Все още обаче повече са покупките на по-евтини имоти и под 20% са сделките на цени над 100 000 евро.

По-скъпите апартаменти обикновено се придобиват от висши мениджъри на международни компании и водещи български предприемачи, които търсят сигурност, уют и спокойствие. Купувачите с по-високи финансови възможности имат все по-големи изисквания към качеството на цялостния продукт, като среда за обитаване, и това кара строителните предприемачи да предлагат на пазара все по-добри проекти.

От началото на годината сделките с жилища във високия клас бележат 30% ръст, като се запазва умерено увеличение на цените от 10-15%. В столицата предпочитанията във високия сегмент традиционно са към централната част, която в последните години осезаемо променя качествено своя облик. Най-много се търсят апартаменти от 200 до 350 хиляди евро и къщи от 300 до 500 хиляди евро. Средната квадратура на продадените апартаменти е 160 кв. м, а на къщите – 300 кв. м. При сделка отстъпките от цените са намалели до 5%, а периодът на вземане на решение – до месец.

Освен това и в средния сегмент има осезателно раздвижване, като от началото на годината е отчетено поскъпване от около една десета. Все повече клиенти не се ръководят само от цената на имота, но и държат да живеят в нова сграда с добра локация и транспортен достъп и благоустроена заобикаляща среда.

Въпреки увеличаването на броя на сделките и поскъпването предприемачите срещат проблеми с намирането на парцели с добри градоустройствени показатели в рамките на София. Столицата в момента разполага с малка площ за населението си и свободно разширяване е лесно единствено в периферните зони, които рядко се предпочитат от купувачите.

2016 г. носи и постепенно възстановяване в сегмента на ваканционните имоти. По Черноморието освен руснаците и гражданите от другите бивши съветски републики има все повече българи, решили да си купят жилище в някое от летовищата там. Все още обаче предлагането надвишава в пъти търсенето, но има повишен интерес към качествено построени комплекси, с изградена инфраструктура, повече зеленина, с много басейни, ресторанти и магазини и с добър фасилити мениджмънт.

Брокери и предприемачи прогнозират оживлението на жилищния пазар от последните две години да продължи и през 2017 г., със стабилен ръст на новото строителство и плавно повишение на продажните цени.


Изграждането на офиси се активизира

Намаляването на свободните офиси в сградите от най-висок клас стимулира довършването на десетина големи проекта в сегмента. Активните са надстрояването на сградата на „Феърплей” до „Парадайз център”, втората сграда на BSR, Експо 2000 четвърта фаза, бизнес центърът на пл. „Македония” в София, „Графикс” бизнес център срещу THE MALL, втората фаза на Полиграфия бизнес център.

От Асоциацията на собствениците на бизнес сгради (АСБС) очакват догодина на пазара да излязат на пазара на офис площи 96 хил. кв. м и други 44 хил. кв. м през 2018 г. До края на годината стартира новата сграда на „Феърплей” до болница „Токуда” и разширението на София еърпорт център.

16-imoti-2
До края на годината ще стартира София еърпорт център

От началото на годината все повече фирми сключват при изгодни условия наемане на офиси „на зелено” във все още недовършените проекти. Наемите в най-високия офисен сегмент се движат нагоре и за периода януари-октомври е инкасиран ръст от около 10 на сто, отчитат още от АСБС. Пазарът е в равновесие, коментираният недостиг на офис площи се компенсира от по-ранния етап на сключване на сделките и ситуация на недостиг или свръхпредлагане не се очаква.

Експертите от бранша определят аутосорсинг инвестициите в ИТ сектора като основни двигатели за развитието на офисния пазар у нас. Сега в ИТ индустрията в България работят около 30 хил. души, но България има потенциал те да станат около 60 хил. души. Ако прилагаме правилния модел, е възможно да повторим модела на Ирландия, който функционира от дълги години. Особено важно е осигуряването на достатъчно квалифицирана работна ръка, което може да се извърши съвместно с правителството, смятат чужди експерти от имотния бранш, работещи у нас.


Интересът към индустриалните площи се засилва

Раздвижването на икономиката води и до ръст на пазара на индустриални площи. Все повече са външните компании за производство, които търсят комплексни решения – логистични, индустриални и офиси. Другите сегменти, където се очаква бум в търсенето на имоти, са логистиката и международният транспорт. Автомобилната индустрия си остава много актуална.

16-imoti-3
Две нови инвестиции се очакват в индустриална зона „Божурище”

В последните години има възвръщане на интереса на инвеститори към района около София. В индустриална зона „Божурище” край столицата актуални в момента са проектите на Мултивак. Датската „Юск” има желание да прави логистичен и дистрибуционен център, който да обслужва територия от Турция до Хърватска и от Молдова до Албания. В зоната ще инвестират и още две компании. „Дрийм транс” ще вложи 3.86 млн. лв. в изграждането на логистичен център. За реализирането на проекта е купен терен от 50 дка в района на село Гурмазово, община Божурище. Плановете предвиждат изграждане на закрити складове с площ от 2000 кв. м, открити – с площ от 25 000 кв. м, и офис сграда от 500 кв. м. 1.6 млн. лв. „Вак Инвест” предвижда изграждане на комплексен логистичен център за складиране и съхраняване на товари в индустриалната зона също около с. Гурмазово.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си