Навигатор Home » Архитектура » Бранимир Атанасов, интериорен дизайнер: Доверието е важно за крайния резултат на продукта

Бранимир Атанасов, интериорен дизайнер: Доверието е важно за крайния резултат на продукта 

Бранимир Атанасов e роден на 21.07.1980 г. във Варна. Завършва Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” през 1999 г., специалност „Дизайнер - вътрешна архитектура”. По една или друга причина не продължава по-нататък образованието си, но смята, че доброто проектиране е по-скоро талант, а не квалификация. От 16 години е в индустрията, като работата му е свързана основно с производство на мебели. В последните 3-4 години се занимава усилено и с 3D дизайн и проектиране.

Любимото му хоби - музиката, се превръща в допълнителна опция и му дава възможност да се разгърне и в посока аудиодизайн, т.е. да проектира тонколонни озвучителни тела, аудиокомпоненти и помещения. Интериорният дизайн за него е не само работа, а и начин на живот. Любимата му фраза е на Пол Ранд, един от най-известните графични дизайнери в света, а именно: „Everything is Desing”.

За реализацията на хубави проекти е нужна и добра финансова инвестиция

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Интересен въпрос. Мисля, че в България има нелоши условия за развитие на този тип дейност. Да, има известни трудности в определени етапи от работата ми, но това е напълно нормално. Реших да остана в родината си поради простата причина, че България е страна със страхотна природа, климат, и не на последно място – духът й е с дълголетна история. В момента държавата ни се намира в нелека ситуация и от икономическа, и от демографска гледна точка. В този смисъл мисля, че именно от младите хора зависи по-нататъшното развитие на страната ни.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– На този въпрос бих отговорил, че е много трудно да се работи в държава с ниски доходи. Моята професия е вид услуга, която си има определена цена. За да има реализирани добри и оригинални проекти, е нужно да се направи и доста добра финансова инвестиция. Друг проблем е недоверието към дизайнерите и подценяването на техния труд. А това е важен момент както във взаимоотношенията между двете страни, така и за крайния резултат на проекта. Но не съм негативно настроен, дори обратното. Смятам, че в близко бъдеще държавата ни ще тръгне в правилната посока на развитие, а оттам и резултатите няма да закъснеят.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Моят роден град е Варна – страхотно място и за живеене, и за работа. В ХХI век едно от най-важните неща за мен е градът ни да е зелен. Това означава, че трябва да осмислим правилното използване на електроенергията и намаляването й до минимум, а на по-късен етап и напълното спиране на отделянето на въглеродни емисии в природата. Винаги съм се възхищавал на иновациите в тази насока, на използването на електромобили или на средствата, задвижвани с водород. Варна не е от най-зелените градове, затова трябва да мислим за варианти за по-икономично потребление на електроенергията. Аз като интериорен дизайнер и проектант мога да дам своя принос в тази посока. Като цяло съм „за“ използването на алтернативен транспорт в градска среда – електробуси и тролейбуси, също и за използването на повече велосипеди и други подобни средства за придвижване. В заключение искам да добавя, че правилното мислене и информираността са важен момент в разбирането ни за опазване на околната среда. Може би един ден ще се събудим и ще осъзнаем, че сме загърбили индустриалното си минало и сме започнали да работим в правилната посока.


ПРОЕКТИ


7-Аудио-стая 7-87-7

 

Аудиостая


7-Всекидневна-в-апартамент-Б7-Всекидневна-в-апартамент-A

Всекидневна Апартамент във Варна


7-Кухня-в-дневен-тракт

Кухня дневен тракт


7-Кът-за-отдих-в-дневен-тракт

 

 

Кът за отдих Дневен тракт

 


7-Малка-всекидневна

Малка всекидневна


Добавете коментар