Навигатор Home » Архитектура » Боряна Петрова, интериорен дизайнер: Най-важното е да се постигне балансът между естетика и функционалност

Боряна Петрова, интериорен дизайнер: Най-важното е да се постигне балансът между естетика и функционалност 

Боряна Петрова е родена на 27.10.1987 г. Завършва 30 СОУ „Братя Миладинови“ в София с профил немски език. Продължава образованието си в Лесотехническия университет, където през 2013 г. се дипломира като магистър по инженерен дизайн (профил продуктов дизайн). Професионалният й път започва в KAI GROUP. Там работи като промишлен дизайнер. Занимава се с изготвянето на художествена конструкторска документация, разработването на проекти за каталози и рекламни материали. От ноември 2014 г. до сега работи в STUDIO MODE. Основната й дейност е свързана с изготвянето на дизайнерски концепции и разпределения, техническа документация по част работен проект (архитектура, осветление, ОВК) и част мебели и детайли. Извършва авторски надзор, подаване на конструктивни чертежи на мебели за производство и контролиране на производствения процес.

Ако дизайнерът нямам поле за изява, тогава се губи целият смисъл на професионалната услуга

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Въпросът с реализирането в България досега не е стоял на дневен ред в моя живот. Не за друго, а защото още преди завършването на гимназия имах ясна представа с какво искам да се занимавам, къде да се развивам и как да го постигна. Още докато учех в университета, успях да създам солидни контакти в бранша, да участвам в различни проекти на водещи фигури в сферата на дизайна, с което, смея да твърдя, че започна и професионалното ми развитие. Не знам дали в чужбина бих постигнала успех по-лесно или по-трудно, но определено мисля, че това е целта на всеки млад човек, търсещ реализация, независимо къде се намира.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Без да обиждам когото и да било, най-голямата трудност, с която се срещам, е народопсихологията ни. Всеизвестен факт е, че българинът може всичко сам и е тясно специализиран „майстор“ във всяка сфера. Услугите на дизайнерите като мен добиват все по-голяма популярност и у нас, но често срещана е и ситуацията, когато клиентът дори наема специалист, а след това не се вслушва в съветите му и сам дава своето решение на заданието. Разбира се, процесът на работа изисква непрекъснат диалог с крайния клиент, но ние неслучайно сме професионалисти и в изготвянето на един проект има вложено много повече от само красивия външен вид, който, разбира се, е въпрос на лични предпочитания. Основното е да се постигне баланс между естетика и функционалност. Ако дизайнерът нямам поле за изява и работата му бива ограничавана, то тогава се губи целият смисъл на услугите на професионалист.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Живеейки в София, изобщо не забелязваме големите дадености/предимства, които местоположението на този град има. Впечатляваща е непосредствената близост на Витоша до София. Тук няма да коментирам темата за развитието на българския туризъм, а това как софиянци биха могли да бъдат по-облагодетелствани и да извлекат максимална полза от планината. Достъпът до там е лесен, но на повечето популярни места за планински туризъм на Витоша липсват всякакви удобства за хората. Иска ми се да мога да подпомогна за изграждане на туристически беседки, пейки, специални планински инсталации за деца, бих ги нарекла, най-общо казано, „лагери“, които да са подходящи за хората в планината, които са решили да прекарат деня си там. В момента световна тенденция в дизайна е да „вкараме“ природата в дома, а какво по-хубаво да направим планината до нашия дом още по-уютна, без да я урбанизираме. Разбира се, освен модерни, изградените съоръжения да бъдат и съобразени с природата и нейното опазване, така че да не се получи обратният ефект. Всички знаем, че хората в планината стават различни, по-добри, така че, вярвам, че една такава кауза би имала огромен ефект върху хората около София и Витоша.


ПРОЕКТИ


7-2 7-57-17-3

 7-67-4 

Добавете коментар