Борим трафика с инфраструктура за велосипедисти

0

Всяка община решава сама въпроса с финансирането

Българските градове започнаха да се състезават в изграждането на велоалеи. Трасетата за колоездачи стават част от градската инфраструктура, както е в повечето европейски градове. Всяка община решава персонално въпроса с финансирането на начинанието. Най-често строителството на тези отсечки заляга като компонент в проектите за интегриран градски транспорт. Никой не е изчислил колко километра веломрежа реално има страната, но амбицията на повечето кметски екипи е велосипедите да станат реална алтернатива на масовия градски транспорт и все по-любимо средство за придвижване на българите. Съвсем отскоро Русе се присъедини към градовете, които ще опитат да преборят автомобилния трафик с велосипеди. Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на първите 14 км велоалеи в града. Поръчката е за проектиране и изпълнение на първостепенна веломрежа. В обхвата й са изготвяне на инвестиционен проект във фаза технически проект, издаване на разрешение за строеж, строителство и авторски надзор по време на строителството. Общата прогнозна стойност е в размер на 1 153 830 лв. До 3 юни е срокът за получаване на офертите, а отварянето им е предвидено за 4 юни. Участникът трябва да е изпълнил поне един обект, включващ проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи през последните пет години, сходни с предмета на поръчката. Тя е по проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе“, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Крайният й срок за изпълнение е шест месеца.

 

14 млн. лв. е цената пловдивчани да въртят педалите

12-13-Velo-PlovdivВеломрежа с обща дължина 48 км, от които 11 км са съществуващите, се изгражда в Пловдив като компонент на проекта за устойчив градски транспорт. Удоволствието за пловдивчани да въртят педалите ще струва 14 млн. лв. Новите велоалеи ще са предимно двупосочни, като габаритът им е 2 метра. Това показва техническият проект на изпълнителите от Консорциум „Велоалеи Пловдив – 2013“. Обърнато е специално внимание на вариантите за пресичане на кръстовищата. Целта е да се осигури безопасност и непрекъснатост на трасетата, които в пиковите часове ще поемат натовареност до 50 броя велосипедисти на час. По проекта, който трябва да приключи през октомври 2015-а, са предвидени места за 690 велостоянки, разположени до обществени институции. Новите велоалеи ще се изграждат с конструкция от 30 см трошен камък, 5 см битумизирана баластра и 4 см износващ пласт от плътен асфалтобетон, тип А – цветен. Рехабилитацията на съществуващите велоалеи ще се изпълни с два битумизирани пласта – 5 см битумизирана баластра, а отгоре 4 см износващ пласт от плътен асфалтобетон, тип А – цветен. Фирма „Трансконсулт-БГ“ е ангажирана със строителния надзор.

 

Колоездачна отсечка свързва три села с Шкорпиловци

12-13-VELO12-километрова велоалея ще свързва селата Старо Оряхово, Ново Оряхово и Шкорпиловци с курортния комплекс Шкорпиловци. Това са част от мерките, които предприема община Долни чифлик за развитието на туризма в региона. Колоездачната отсечка ще минава по трасето на изцяло ремонтирания общински път Старо Оряхово – Шкорпиловци. Предвижда се още възстановяване и облагородяване на крайбрежната алея в морския курортен комплекс. От местната администрация отчитат, че предлагането на допълнителни туристически услуги е сравнително слабо и досега се е разчитало на традиционния морски и ловен туризъм. Затова сега ще се акцентира върху разнообразието в туристическото обслужване. Предвижда се още изграждането на археологически комплекс и базилика в землището на село Шкорпиловци. Вземат се сериозни мерки и за развитието на инфраструктурата. Ще бъдат ремонтирани общинските пътища, както и улиците и площадите в селата.

 

Рент-а-байк система стартира пилотно в Бургас

12-13burИнтерактивни терминали за велосипеди под наем изградиха в Бургас. Чрез тях всеки може да наеме колело и същевременно да получи информация за града, за културната програма и атракциите, които се предлагат на жителите и гостите му. „Терминалът е оборудван с 19-инчов тъчскрийн екран, брониран и с видеорамка за обучителен клип. Можете да вземете велосипед с sms на кратък номер 13 566, на който ще ви изпратят код. Колело под наем може да се наеме и с дебитна и кредитна карта, тъй като има виртуален пос терминал“, обясни Величко Янков, управител на фирмата, изграждаща новите велостанции. Предвидено е „умните“ машини да бъдат общо 13 за целия град. Те ще са и начин бургазлии и гостите на града да подават сигнали при спешни случаи. Терминалите са снабдени с бутон за връзка с оператор, чрез който може да бъде извикана линейка или полиция, ако е необходимо“, обясниха от общината. Към рент-а-байк системата, която стартира пилотно в Бургас, са проявили интерес още 3 български града. Тази година в морския курорт ще бъдат изградени веломаршрути с обща дължина 60 километра. Средствата за тях са по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. В предишните години градската управа успя да изгради със собствени средства около десет километра велоалеи, но с привлечения европейски ресурс тя има възможността да реализира затворен цикъл, в който отдалечените райони да бъдат свързани с централната част на Бургас и помежду си, посочиха от общината.

 

Изграждат трасе на пешеходната зона в Стара Загора

12-13zagЗапочна изграждането на велоалея на пешеходната зона в Стара Загора. Тя ще бъде продължение на построената вече алея за велосипеди от ул. „Х. Д. Асенов“ до бул. П. Евтимий“, по северното платно на бул. „Ц. С. Велики“, съобщиха от общината. Изграждането на велоалеята е част от проекта за интегриран градски транспорт, по който ще бъде положено близо 8-километрово трасе за велосипедисти. Дейностите са съгласувани и с проекта за бъдещото облагородяване на пешеходната зона в Стара Загора, дело на архитектите Велимир Георгиев, Александър Бакърждиев и Пламена Аврамова. Предстои да бъдат поставени ограничителни колчета по всички велоалеи в града, които свързват най-западния квартал – „Железник“, парк „М. М. Кусев“ и езерото „Загорка“. Ще бъдат ремонтирани още улици, тротоари, междублокови пространства в най-източния кв. „Зора“. Пълна рехабилитация започва и на ул. „Хан Аспарух“, която ще бъде изцяло преасфалтирана. Предвидено е там да бъдат изградени нови тротоари и пешеходни пътеки, допълниха от община Стара Загора.

 

Варна с 16 километра нови алеи

12-13varНови 16 километра велоалеи ще бъдат построени във Варна. Те са част от проекта за интегриран градски транспорт, който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007–2013 г.“. Компонентът е на стойност 5,5 млн. лв. Договорът за изграждане на съоръженията бе подписан преди два месеца, а обществената поръчка тръгна в средата на май. Изпълнителят следва да изработи инвестиционен проект за трасе с обща дължина от около 14,5 км, както и две връзки със съществуващи велоалеи – с дължина 1,8 км. Освен това в проекта трябва да бъде предвидено изграждане на 50 броя съоръжения за паркиране на велосипеди в близост до велоалеите, с по 8-12 места за паркиране. Предлаганите трасета трябва да обхващат максимално жилищните райони, местата, в които има съсредоточени училища, детски заведения, болници, спортни площадки, стадиони и др. В проекта трябва да бъдат включени и предложения за местостоянки за отдаване на велосипеди под наем по трасетата. Колоездачната алея от „Нептун“ до „Владиславово“ е най-дълга – 8 километра. За нейното завършване ще се използва вече съществуващият проект, като се нанесат леки промени в частта, която минава покрай бул. „Цар Освободител“. Булевардът също е част от проекта за интегриран градски транспорт и в бъдеще предстои да бъде разширен. Второто по-дълго трасе е 3,5 км – от „Варна Тауърс“ до Катедралата. То ще минава край Централните гробища, автогарата и Кръглата банка. Друго направление ще започва от общината и ще минава по бул. „Осми приморски полк“, покрай стадионите „Тича“ и „Варна“, ще завива по ул. „Студентска“ и ще завършва до Техническия университет и Терапията. Общата му дължина е малко над 3 километра. Колоездачна алея ще има и по северната страна на бул. „Левски“, до стадион „Варна“. Тя ще стига до сградата на Четвърта езикова гимназия и спирка „Почивка“. Петото трасе е кратко и трябва да свързва най-старата велоалея до „Нептун“ с тази до бул. „Владислав Варненчик“. Дължината му е едва 260 метра. Алеите ще бъдат разположени в тротоарната площ, но няма да възпрепятстват преминаването на пешеходците. Ще бъдат обозначени местата за колоездачи, като се поставят бордюри и знаци. По този начин успешно ще се съчетаят пешеходното, велосипедното и автомобилното движение.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си