„Богориди“ в Бургас стана Smart улица

0

СЛЕД РЕМОНТА

Сред технологичните новости са зарядни „масички“ за мобилни устройства и електрически велосипеди

Ирина ГЕНОВА

Пешеходната улица „Алеко Богориди“ в Бургас посрещна още първите туристи с напълно нова визия.
Реконструкцията обаче няма само инфраструктурно измерение. Подмяната на настилките, внасянето на удобна паркова мебел, зеленина, подземни контейнери за отпадъци, арт пластики и мозайки – това е видимият резултат след ремонта. Има обаче и някои по-малко видими, но твърде полезни подобрения в зоната на „Богориди“.
В духа на концепцията за Smart развитие на Бургас са внедрени няколко технологични новости.
На първо място това е системата за безжично WiFi разпръскване и предоставяне на безплатен достъп до интернет, управлявана от локален сървър и с обхват, покриващ цялата улица.
В свободната WiFi зона, всеки може да свали и да използва новото мобилно приложение VR – Бургас – една впечатляваща виртуална разходка по знакови обекти в историческия център на града, която ще бъде обогатявана с времето.

19_Bogoridi-2Някои осветителни стълбове по улицата са със специален архитектурен дизайн. В средната им част има хоризонтална плоскост, която прилича на масичка. През нея може безплатно да се зареждат с USB кабел преносими мобилни устройства (телефони, таблети, фотоапарати и др.), както и индивидуални електрически превозни средства от типа електрически велосипед или инвалидни колички с електрическо задвижване.
Зарядните „масички“ позволяват едновременното бързо зареждане с ток на до 6 преносими мобилни устройства. Те са оборудвани и с по един извод за зареждане на индивидуални електрически превозни средства (инвалидни колички), работещи на 24V. Вграденото зарядно устройство е интелигентно, с 3-степенен алгоритъм, за максимален заряден ток от 8А. Изводът за зареждане на 24V e тип SWITCHCRAFT S1017 и позволява зареждане с ток до 11А. Поради липсата на стандарт за зарядните устройства за електрически инвалидни колички, свързващият кабел се изработва индивидуално, в зависимост от превозното средство.
Има и интегрирана система за адаптивно управление на осветлението, подаваща данни в съществуващата централизирана система за мониторинг и управление на градското осветление.
На ул. „Богориди“ е създадена и интегрирана система за видеонаблюдение, управлявана от Центъра за видеонаблюдение и контрол на трафика в Бургас.
Последната интегрирана система е за мониторинг на замърсяването на въздуха, шума и други параметри на околната среда, като температура, влажност, атмосферно налягане, вятър, предоставяща данните към локална платформа за мониторинг в реално време и възможност за интеграция с други интелигентни системи.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си