11 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

БНБ: Излизаме от кризата през 2022 г.

Икономическата активност се очаква да достигне нивото си отпреди пандемията към средата на 2022 г. За това развитие ще допринася най-вече възстановяването на частното потребление в условията на постепенно отслабване на несигурността, умерено повишаване на заетостта и растеж на заплатите. Това прогнозират от Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Макроикономоческа прогноза“.

Възстановяването е възможно, стига да се допусне, че публичните инвестиции ще продължат да допринасят положително за растежа на БВП, подкрепяни от по-висок темп на усвояване на средства от ЕС в последната фаза на програмния период 2014–2020 г. и от продължаващо изпълнение на големи инфра-структурни проекти, финансирани от националния бюджет, се казва в анализа. Частните инвестиции ще се възстановят с по-бавен темп, а износът на стоки и услуги в следващите 2 годни ще нараства в съответствие с външното търсене.

Според базисния сценарий на прогнозата реалният БВП на България ще се понижи с 5.5% през 2020 г., което ще се дължи главно на спад на частното потребление и инвестициите в основен капитал.

 

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ