Блокади на ключови градски части заради ремонти на площади

0

Пловдив спря проучване на археологията под пл. „Централен“, чака гранитна настилка от Финландия

С подмяна на изпочупената мраморна настилка започна дълго чаканият и оспорван ремонт на площад „Централен“ в Пловдив. Багери вече премахнаха плочите върху подлеза на ул. „Гладстон“, за да се направи укрепване на подземното съоръжение, което е затворено за основен ремонт. Експерти препоръчват гранитна настилка, която ще бъде доставена от Финландия. Общинската администрация обещава реконструкцията на подлеза да приключи най-късно до края на годината. Тя е част от предстоящата мащабна модернизация на площада в града. Преустановяване на археологическите проучвания под централния площад на Пловдив вече препоръча Институтът за паметници на културата. Експертите са на мнение да не се подновяват разкопките. Те смятат, че не е удачно да се разширява изкопът от западната част на Римския форум, което би удължило срока за ремонт и реставрация на зоната. Извън археологията предстои цялостно облагородяване на пространството с обща площ 30 декара. Изпълнител на поръчката е фирма „Драгиев и ко“. Компанията е предпочетена заради предложения най-кратък срок за изпълнение – под 300 дни, в сравнение с останалите между 500 и 600 дни, както и заради най-добра ценова оферта.

12-13-PL-2

Ремонтът на централния площад в Пловдив ще струва 7 милиона лева. Цялостното му обновяване обаче няма да приключи до старта на „Европейска столица на културата 2019“, призна кметът Иван Тотев. Очаква се в първите месеци на идната година да не се разкопава, за да мине откриващата церемония. Същинската работа по обновяването на площада вероятно ще бъде през лятото на 2019 г.

Според градоначалника проектът може да бъде готов и одобрен до края на годината, а реално реконструкцията да започне в началото на следващата година.

Все още продължават съдебните дела със собствениците на частния имот на площад „Централен”. Ако трябва, ще купим този имот, ако трябва, в краен случай, ще го отчуждим, тъй като парцелът е част от площадното пространство, но юристите ни съветват да приключат делата, обясни Тотев. Заедно с основния ремонт на подлеза на ул. „Гладстон” стойността на ремонтните дейности достига 12 милиона лева. През цялата 2019-а ще продължат и дейностите по реставрация, консервация и експониране на археологическите разкопки на площад „Централен“. Те ще бъдат превърнати в туристическа атракция.

Заради европарите Стара Загора работи едновременно по улици, център и парк

Затворени улици, ремонт на площад и парк ще създават неудобство на жителите на Стара Загора още няколко месеца. До края на годината ще продължи работата по цялостната рехабилитация на централното пространство в града, както и пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики”. Освен площада е разкопано и Аязмото, а също и мостът, който свързва основната част на града с кв. „Гольо Канчев” и АМ „Тракия”. Работи се още и по централни улици, училища и детски градини. Всички дейности се изпълняват по оперативни програми и за да не изпуснем сроковете и за да можем да привлечем допълнително финансиране в бъдеще, трябва да работим едновременно по всички проекти, обясни кметът Живко Тодоров. Причината за забавянето на ремонта на главната улица е разкриването на античен некропол и археологически находки, подчерта кметът и уточни, че правилата са такива, че при разкриване на артефакти има дълга процедура. Срокът, който е даден при обществената поръчка, е времето, за което фирмата ще извърши дейност, но работата е спряна, защото има забрана до приключване на изследването на специалистите по археология, допълни Тодоров.

12-13_St_Zagora.2

Фирма „Водстрой” пък ще прави наново игрищата за бадминтон на Аязмото след открити дефекти.

„За съжаление, поради многото европроекти, които се реализират в цяла България, е разкопано и много общини имат проблем с намирането на качествени работници, които да реализират от първия път различните проекти”, призна Тодоров.

Той подчерта, че Аязмото ще е готово през ноември, главната улица – до края на годината, а мостът върви предсрочно и също може да бъде пуснат през 2018 г.

На този фон Стара Загора започва и нова икономическа зона – „Загоре”, за която държавата ще даде 3,5 млн. лв. за инфраструктура. Тодоров призна, че предишната подобна зона е била неудачна именно защото е била „на гола поляна”. Сега „Загоре” ще е в покрайнините на града, с ток, вода и канализация. Надеждата е в зоната да се появят нови големи предприятия. Те трябва да омекотят удара при затварянето на тецовете – „заплаха номер 1 за региона”, призна кметът.

В СОФИЯ

Тръгна конкурсът за пл. „Света Неделя“, наградният фонд е 250 хил. лв.

Катя КОСТОВА

Столична община обяви ограничен конкурс за разработване на концептуален архитектурно-градоустройствен проект за площад „Св. Неделя”, съобщиха от Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ).

Конкурсът ще се проведе в два етапа. В първия могат да участват всички проектанти, които отговарят на изискванията на възложителя. От тях международното жури ще избере седем участника, които ще бъдат поканени да представят проекти. Наградният фонд в конкурса е 250 хил. лв. Оферти могат да се подават до края на работния ден на 18 октомври.

Форматът на конкурса е избран с оглед характера и значимостта на площад „Св. Неделя“ в системата от публични пространства в центъра на града. Целта е да бъде обновен площадът, като се съхрани културната и пространствената му идентичност и същевременно се откликне на комплексните изисквания към функционалността и качествата на съвременната градска среда.

Критериите за подбор на участниците, към които ще бъдат отправени покани за представяне на проекти, се базират на предходния опит на екипите от проектанти при разработването на сходни обекти.

Ïëîùàä „Ñâåòà Íåäåëÿ“ – ðàçêîïêè
Авторите на проектите ще трябва да се съобразят и с откритите през миналото лято северно от едноименния храм археологически разкопки

Оценката на конкурсните проекти ще се извърши по:

– Рационалност, ефективност и изпълнимост на предложеното комуникационно-транспортно решение – осигуряване на автомобилна и пешеходна достъпност до всяка сграда, паркиране и среда за хора в неравностойно положение;

– Целесъобразност на функционалната структура на площадното пространство и на контактните му зони – осигуряване на дейности, потребни на жителите и посетителите на площадното пространство;

– Kонтинуитет – осъществяване на приемственост между съществуващи структури с доказана архитектурно-художествена стойност и успешно функциониращите новосъздадени структури;

– Пространствен интегритет на площада и контактните му зони;

– Социализиране на недвижимите културни и археологически ценности чрез подходящо, достъпно и безопасно за находките и посетителите експониране;

– Съвременен и целесъобразен градски дизайн и благоустройство, свързани с обемно-устройствено решение, колорит, настилки, художествено осветление, архитектурни детайли, озеленяване, дървесна и храстова растителност и пр.;

– Устойчив баланс между изискванията и предпочитанията на всички участници в градския процес с приоритет на обществените интереси;

– Икономическа целесъобразност на концептуалното решение – стойност за изграждане, етапност, устойчивост на предложените материали за изпълнение и поддръжка.

Пълната документация за конкурса е публикувана в раздел „Профил на купувача“ в сайта на Направление „Архитектура и градоустройство, както и на специално създадения сайт на конкурса – http://svetanedelya.com/.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си