Навигатор Home » Новини » Благоевград с атрактивни ландшафтни решения в различните градски зони

Благоевград с атрактивни ландшафтни решения в различните градски зони 

24-13

Заедно със зацветяването се извършва и ремонт на зелените площи          

Николай АНТОНОВ

24-5С началото на пролетта – през март, Благоевград е потънал целият в зеленина, с добре оформени красиви цветни кътове край улици, в паркове и градини.

Засаждането на първите пролетни видове обикновено започваме в началото на март, разказа ръководителят на отдел „Озеленяване” в общинската фирма „Биострой” инж. Антон Мавродиев. Използваме видове, които през този период дават най-добър ефект – различни сортове 24-12---Copyтеменужки, парички, луковични лалета, зюмбюли и нарциси, разказа той. Те са или собствено производство, или са доставени от други цветопроизводни стопанства и разсадници. Заедно с дейностите по т. нар. зацветяване се извършва и ремонт на зелените площи, като се прекопават пътеките през зелените ивици и се затревяват. Преди да пукне пролетта, започва също и подкастрянето на дърветата и оформянето на техните корони. Това се прави и в отговор на многобройни молби на граждани, тъй като има 24-1квартали и улици, където дърветата опират във фасадите, прозорците, улуците на жилищните сгради и се налага тяхното оформяне, обясни инж. Мавродиев. Тази характерна за сезона работа се осъществява по предварително изготвен график. Предимство се дава на районите около училища, детски градини и ясли, както и на улици, където от доста години не е правена резитба и тя е наложителна заради доста развитите корони на дърветата.

24-15Цветните фигури и алеи по кръговите кръстовища, в градските градини, пред различни обществени сгради, училища и на други места се оформят по предварително подготвени проекти, които са съгласувани с община Благоевград, допълни инж. Мавродиев. Той самият е художник и ги проектира. Зелените площи в Благоевград заемат около 750 дка, съобщи специалистът. Има цветни фигури със сезонни цветя, които се сменят два пъти в годината – есенно-пролетни и летни. В момента на територията на града общата им площ е около 1,2 дка. Има отделно и около един декар цветни фигури с многогодишни цветя и скални групи – алпинеуми.

24-14Екзотични видове са част от живото зелено богатство и цветната украса на града. Броят на рядко срещащите се в района и в страната видове иглолистни и широколистни дървета и декоративни храсти на територията на града е около 40-50, каза още инж. Антон Мавродиев. И тази пролет благоевградчани и гостите се насладиха на невероятната картина, когато разцъфтяха в нежнорозово японските вишни по ул. „Славянска”. Вишневите дървета, които я ограждат и от двете страни, я правят уникална. Това е вид, който се произвежда от един много сърцат колега, макар той да не е лесоинженер или инженер озеленител, разказа инж. Антон Мавродиев. Той е жп инженер от гр. Септември, много е ентусиазиран и тези дървета са негово дело.

24-8В Благоевград има изключително голямо разнообразие от такива екзотични видове, според моите проучвания те са около 40-50, а като форми стават още повече, отбеляза инж. Мавродиев. Това са иглолистни, широколистни видове и отделно декоративни храсти. Само в зелената площ, която се намира зад сградата на община Благоевград, до Клуба на пенсионерите, има четири-пет вида, които не се срещат на друго място не само в града, но и в цялата област. Сред тях е т. нар. желязно дърво, обозначено и с табела. Има и един хималайски кедър с характерни дълги иглици. От страната на К24-16укления театър расте палмоволистен явор, чиито листа се оцветяват есента в кървавочервено. Три-четири вида магнолия също могат да се видят на територията на Благоевград. При изграждането на новото кръгово кръстовище – срещу бившия строителен техникум – е засаден и друг ефектен вид магнолия, който тази пролет също цъфна.

Инж. Мавродиев продължава изброяването с албицията, която е от рода на акациите, с хубава чадъровидна форма, а красотата й се определя като изключителна, когато разцъфти с лилавите си пухкави цветчета. В градината 24-10под първи корпус на Югозападния университет има интересни видове от семейството на орехите, които се срещат само и единствено там. Антон Мавродиев се опасява, че заради започнала процедура за възстановяване на собственост е възможно те да бъдат унищожени. „Ще бъде много жалко, ако това се случи, защото това е нещо уникално за флората на Благоевград, за разнообразието й”, коментира специалистът. В други зелени площи има запазени форми, които от дълго време не са засаждани в Благоевград, и трябва с цената на всичко да бъдат запазени, категоричен е той.

24-17А малко или много е цветното и зеленото богатство, съотносимо с това, което притежават други градове като Благоевград? Според инж. Мавродиев е доста. Той не пропуска да подчертае, че зацветяването, оформянето и поддържането на цветните фигури са може би най-скъпото перо за поддържане в обема на целогодишните работи и грижи за зелените площи. „Това изисква много грижи, като се започне от производството на цветен разсад, засаждане, поливане, окопаване, след това добиване на семена, смяна, когато са сезонни цветята, и пак това повторение – коментира 24-6специалистът. – Докато например за декоративни храсти или други компоненти на зелените площи – широколистни, иглолистни дървета, средствата за тях са по-малко. А като се включи и поддържането на тревния чим, косенето, поливането, събиране на шума и т.н., сумата нараства още повече. Просто това е едно перо, което изисква доста средства, и мисля, че за Благоевград процентът е много добър”, допълва инж. Мавродиев. Той впрочем е познат на публиката и извън Благоевград като художник, който върши работата си през погледа на творец.

24-7„Целият ми професионален път е бил свързан с озеленяването. Винаги съм се стремял поддържането на зелените площи да е на добро ниво, дори нещо повече. Защото това е моят роден град, това е моята професия и искам Благоевград да е красив, озеленен, чист и поддържан град. Още повече че го гледам и като творец, като човек на изкуството”, признава инж. Мавродиев.

 

Добавете коментар