Навигатор Home » На фокус » Благоевград е сред най-динамично развиващите се областни центрове в страната

Благоевград е сред най-динамично развиващите се областни центрове в страната 

12-13-BLAG-1

Екипът на кмета д-р Камбитов е амбициран за реализация на нови проекти и привличане на инвестиции

Община Благоевград започва изпълнението на още един мащабен свой проект – „Благоустрояване на градската среда”. Неговото изпълнение стана възможно след сключения през ноември 2016 г. договор между община Благоевград и управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът се осъществява по процедурата за изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 г. и приоритетната ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на програмата. Общата му стойност надхвърля 13 млн. лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца. Модернизиране на площадното и подплощадното пространство в центъра на Благоевград, изграждане на велоалеи, благоустрояване на ул. „Марица” и на улици в IV микрорайон са част от дейностите, предвидени в проекта, с което ще се подобрят още повече визията и условията на живот в областния център. Паралелно с инвестициите и подобряването на градската среда расте интересът на туристите към района на Пиринско. Амбициите на хотелиери и ресторантьори са да развиват не само зимен, а целогодишен туризъм. Резултатите в тази посока са насърчителни. Приходите от нощувки за месец април в Благоевградска област са 3,5 млн. лв., сочат последните данни на Националния статистически институт. О цялата тази сума около един милион лева са приходите от чуждестранни туристи и гости на областта. През месеца в района са работили 190 места за настаняване, сред които хотели, семейни бази и къщи за гости с 13 хиляди легла. Общо реализираните нощувки са 82 139 бpоя, от които 8000 cа чужденци, сочат данните на НСИ за сектор „туризъм”.

Инфраструктурата е сред приоритетите на общината 

12-13_YliciПриключи реконструкцията на част от улица „Прилеп“ в Благоевград. Тя е ремонтирана в участъка от улиците „Ел-тепе“ до „Кукуш“. На място е подменена ВиК инфраструктурата и е изградена газификация. Положен е и 213 тона нов асфалт по участъка, който е с дължина около 381 метра.

По разпореждане на администрацията в града специалисти предстои да извършат обстойни проверки на състоянието на уличната мрежа в Благоевград. 12-13_Ylici-1Осигурено е финансиране и има готовност за изкърпване на най-компрометираните участъци.

Ремонтиране на пътните настилки в Благоевград се извършва при предварително изготвен график. Всяка следваща година в Инвестиционната програма на общината се залагат улици в града и в селата от областта, които подлежат на ремонти.

В РЕГИОНА

ЧЕЗ влага близо 6 млн. лв. в изграждането на нови съоръжения през 2017 г.

Николай АНТОНОВ

Общо 5.9 млн. лв. ще инвестира „ЧЕЗ Разпределение България” в реконструкция на мрежата и изграждане на нови съоръжения в област Благоевград през тази година, което е с шест пъти повече в сравнение с 2016 г. Това съобщи Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, който представи инвестиционните планове на компанията за годината в района заедно с главния изпълнителен директор Петър Холаковски и главния оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение България” Виктор Станчев. За нови присъединявания дружеството предвижда да вложи още 1.5 млн. лв. Отделно ще бъдат изкупени всички обекти, собственост на трети страни, за които се представят необходимите документи. „Благодарение на инвестираните средства и на превантивните дейности, които извършваме всяка година, ние се справяме все по-добре през зимния сезон и поддържаме стабилно и надеждно електрозахранване, заяви Карел Крал, като припомни, че напълно безпроблемно е преминал и активният зимен туристически сезон в Банско. Вярвам, че с амбициозната ни инвестиционна програма през 2017 г. ще 12-13-4EZ-INVESTIZII.осигурим още по-качествено електрозахранване на клиентите в региона”, добави той. Нов трафопост за 67 хил. лв., който ще подобри качеството на електрозахранването, ще бъде изграден в село Хърсово. Други три са предвидени за общините Петрич, Благоевград и Сандански на обща стойност 165 хил. лв. Компанията ще вложи също 660 хил. лв. в реконструкция на два въздушни електропровода в района на град Гоце Делчев. Други 400 хил. лв. ще бъдат инвестирани в реконструкция на два електропровода в Разлог. Тези дейности ще подобрят сигурността на електрозахранването в двата района, заявиха от компанията. В района на Симитли ще бъдат подменени 111 стълба на стойност 113 хил. лв. Реконструкции на още много съоръжения ще извърши „ЧЕЗ Разпределение” по цялата територия на област Благоевград. Значителен обем средства ще бъдат инвестирани и в мрежи с ниско напрежение.

Парк „Македония“ – новото място за отдих и фестивали в града   

Мащабният ремонт на новия парк „Македония” в района на казармата в Благоевград е на финална права. Това каза кметът Атанас Камбитов, който направи инспекция на строителните работи в присъствието на журналисти.

12-13-PAR3В края на миналата година общината получи 62 дка от имота от Министерството на отбраната, а на 1 март стартираха строителните дейности. Две от старите сгради, които са били работилници на военните, са преобразувани в многофункционални зали за различни културни и музикални събития. В тях сме оставили някои елементи от миналото – стари тухли, кран, за да са като артинсталация и препратка към миналото, обясни градоначалникът. Вече са факт и първите две музикални събития, планирани да се случат в парка – връчването на наградите на БГ Радио и фестивалът за съвременна френска музика „Франкофоли”.

12-13-Parc-2В по-дългосрочна перспектива там се предвижда построяването на 10-етажен хотел със СПА и минерална вода. Ще бъдат изградени още 10-етажна офис сграда, експо център, спортни и детски площадки, велосипедни алеи, фитнес на открито и църква. За храма има инвеститор, парите са осигурени, но се чака работен проект от Неврокопската митрополия, за да започне строителството.

12-13_park„За двете музикалнисъбития се постарахме да озеленим всички свободни площи, за да е красиво и цветно за жителите и гостите на града ни”, каза още Камбитов. Идеята бе и изпълнителите, и зрителите да имат повече пространство и да им е по-комфортно. Направен е и нов път, също така са осигурени над 2000 паркоместа.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ
ОТ ИМЕТО НА СТРОИТЕЛИТЕ В БЛАГОЕВГРАД ПО ПОВОД НЕВЕРНИТЕ И ОБИДНИ ТВЪРДЕНИЯ НА ДЕПУТАТА НИКОЛАЙ БОШКИЛОВ ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ НА 9.06.2017 г.

Ние, Регионална камара на строителите в Благоевград и представители на строителни фирми, работещи по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, изразяваме острото си несъгласие с изказването на народния представител Николай Бошкилов по време на парламентарния контрол миналия петък, с което се цели опорочаване на работата по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Във въпросите, отправени към министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, ясно прозира опит за манипулиране на широката общественост в Благоевград, и не само.

Ние, представителите на строителния бранш, категорично заявяваме, че изразяването на съмнения за корупционни практики и некачествено изпълнение на задълженията ни са абсолютно необосновани и крайно неоснователни. В подкрепа на това заставаме с лицата си и сме категорични, че всяка една процедура при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград е ясно регламентирана и прозрачна. Потвърждение за това са и целият набор от документи, доказващи законосъобразността на дейностите, както и контролът върху тях. Община Благоевград има задължението да следи стриктно изпълнението на дейностите, като при допуснати пропуски и нередности фирмата изпълнител на даден обект има задължението същите да бъдат отстранени за нейна сметка.

Преди започване на реалното стартиране на СМР дейностите на всеки един обект се извършват обстойно изследвания и анализи, на база на които се залагат конкретни дейности за изпълнение.

Категорични сме и в това: С изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на община Благоевград са постигнати целените резултати по програмата и Благоевград придобива цялостен европейски облик. Доказателство за това е благодарността от страна на хората. Равносметката до момента показва, че в Благоевград са обхванати над 25 000 души, които живеят в обновени апартаменти, чиито сметки за еленергия са се понижили с до 50%.

Ясно искаме да заявим, че с реализиране на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се дава силен тласък на местната икономика, което е изцяло в полза на всички нас, гражданите на Благоевград.

Добавете коментар