Бизнес площите у нас достигнаха близо 1,92 млн. кв. м

0

Основният двигател на пазара продължават да са големите компании от аутсорсинг индустрията

Готовите офис площи в България достигнаха близо 1,92 млн. квадратни метра, като основният двигател на пазара отново са големите компании от аутсорсинг индустрията. Този фактор до голяма степен определя цените, предпочитаните райони и характеристиките на офисите, като активността е по-скоро във високия клас А офиси, посочват анализатори от Arco Real Estate.

Основните наематели на пазара на офис площи изпитват все по-голям недостиг на квалифицирани служители за дейността си. Последните пък, от своя страна, стават все по-взискателни към работодателите си и условията на работното място. В тази връзка, при избор на офис, освен на фактора „цена“ големите компании все повече държат на местоположението на сградата, близостта на метростанция или друг развит обществен транспорт, наличие на зелени зони за почивка, високо ниво на енергоефективност и управление на вложените материали и системи в сградата. Добавената стойност на фактора „местоположение“ се свързва с локация в престижна бизнес среда и лесен достъп до сградата от всички точки на града. Според последните проучвания едни от най-предпочитаните от компаниите райони са бул. „Цариградско шосе“, Централен Бизнес Район, Бизнес парк София и районът около него и др.

Нарастващият брой на офис сгради в процес на изграждане, както и обявените наскоро други нови проекти, ще доведе до нарастване на конкуренцията сред наемодателите, което в дългосрочен план би натиснало цените в посока надолу, прогнозират анализаторите. Те уточняват, че все пак до завършването на повечето от тези проекти комбинацията от ниското ниво на свободните площи и трайно високото търсене на клас А офис площи ще задържи валидни текущите наемни нива за клас А сектора.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си