Бизнесът тръгва на лов за кадри в училищата във Велико Търново

0

Представители на бизнеса и предприемачи тръгват на среща с ученици от училищата във Велико Търново. Кариерни консултанти, които са и педагози, ще представят  професии и възможност за професионална реализация пред младите хора. Срещи в открит формат ще бъдат организирани във всички учебни заведения.
Инициативата е на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Организацията на събитията в училищата вече е възложена на екипа от специалисти по кариерно консултиране и ориентиране към общинския Център за подкрепа и личностно развитие. Целта е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища. По-големите пък да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование.
По време на срещите ще бъдат представени и профилите на различни професии. Друга от мерките предвижда учениците да гостуват във фирми и предприятие, за да се запознаят на място с организацията на работата, с новите технологии при производствата, с моделите на управление и др.
„Това е един от начините, за да бъде още по-близка връзката между образованието, бизнеса и пазара на труда.Ще популяризираме също и секторите с най-голяма нужда от квалифицирани кадри“, коментира кметът Даниел Панов.
Предстои създаването на мобилен офис на консултантите. На място учениците ще могат да попълват тестове за професионална и кариерна ориентация, както и да разговарят със специалистите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си