Навигатор Home » Икономика » Бизнесът със сериозна подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“

Бизнесът със сериозна подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“ 

18-PL-2019

Инвестицията в мегапроекта носи не само имидж, но и печалба на компаниите, твърдят от фондацията

Каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“ привлича все повече вниманието на бизнеса в града. Съвсем наскоро най-големият културен проект в България получи подкрепата на още една голяма компания. Към „Пловдив 2019“ се присъедини и марката „Каменица“. Един от най-старите брандове в пивоварния сектор обяви категоричната си подкрепа в реализирането на събитията и проектите от програмата. Инициативата вдъхнови компанията, която заяви, че и в бъдеще ще продължи да подпомага културни проекти за обогатяване на духовния живот в града. 40 000 бутилки от едно от най-популярните вина в Тракийската низина също пое по света с реклама на града – Културна столица на Европа. От Винарска изба Вила Юстина разработиха кобрандиран етикет, а от всяка продадена бутилка ще бъде отделена сума за събитията на „Пловдив 2019“.

Местната компания „Димитър Маджаров” ЕООД е една от доказалите се марки млечни и месни продукти, която е от 20 години на пазара. Специално за 2019 година бяха разработени кобрандирани продукти, които почитателите на вкусната храна ще могат да закупят от магазинната мрежа съвсем скоро. Такси 1, които съществуват в Пловдив от 1963 г. като Автостопанство 1, а от 1997 г. са частна компания, към момента имат около 80 таксита с перфектно обслужване.

Бизнес подкрепата е един от факторите за успешното реализиране на титлата, както и насърчаването на публично-частното партньорство с участието на компании от различни сфери и отрасли. Практиката сочи, че обединяването на усилията между публичен и частен сектор води до преки икономически ползи и за двете страни, категорични са организаторите. Фондация „Пловдив 2019“, която реализира проекта, има за цел да развива в дългосрочен план сътрудничества с бизнеса в областта на културата.

Осъществяването на задачата започна още през 2017 г., когато компанията за външна реклама „Кривицки и СИЕ“ осигури постоянното позициониране на национално ниво на проекта. Международната верига Holiday Inn Plovdiv включи хотелиерския бранш в инициативата, давайки възможност на официалните гости на фондацията да се възползват от безплатно настаняване и престой.

Партньорствата включват също и разработване на общи продукти и лимитирани серии на стоки с логото на проекта, както и на съвместни маркетингови кампании и събития. Примерите от миналогодишни столици на културата показват, че инвестицията в този културен проект е не само имиджова, но и носи печалба на компаниите. За всяко инвестирано €1 възвръщаемостта е средно €8. Град Монс в Белгия, Столица на културата 2015-а, изчислява между 5,5 и 6 евро възвръщаемост за местната икономика на инвестирано едно евро.

От маркетинговия екип на фондация „Пловдив 2019“ са разработили гъвкави пакети, с които желаещите представители на бизнеса могат да се включат в различни активности. Програмата за 2019-а, която бе обявена преди дни с официална церемония в града под тепетата, вече включва над 350 събития. За откриването на форума на 12 януари 2019 г. се очаква градът да бъде посетен от 80 хиляди души.

Добавете коментар