Бизнесът със сериозна подкрепа на каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“

0

Инвестицията в мегапроекта носи не само имидж, но и печалба на компаниите, твърдят от фондацията

Каузата „Пловдив – Европейска столица на културата“ привлича все повече вниманието на бизнеса в града. Съвсем наскоро най-големият културен проект в България получи подкрепата на още една голяма компания. Към „Пловдив 2019“ се присъедини и марката „Каменица“. Един от най-старите брандове в пивоварния сектор обяви категоричната си подкрепа в реализирането на събитията и проектите от програмата. Инициативата вдъхнови компанията, която заяви, че и в бъдеще ще продължи да подпомага културни проекти за обогатяване на духовния живот в града. 40 000 бутилки от едно от най-популярните вина в Тракийската низина също пое по света с реклама на града – Културна столица на Европа. От Винарска изба Вила Юстина разработиха кобрандиран етикет, а от всяка продадена бутилка ще бъде отделена сума за събитията на „Пловдив 2019“.

Местната компания „Димитър Маджаров” ЕООД е една от доказалите се марки млечни и месни продукти, която е от 20 години на пазара. Специално за 2019 година бяха разработени кобрандирани продукти, които почитателите на вкусната храна ще могат да закупят от магазинната мрежа съвсем скоро. Такси 1, които съществуват в Пловдив от 1963 г. като Автостопанство 1, а от 1997 г. са частна компания, към момента имат около 80 таксита с перфектно обслужване.

Бизнес подкрепата е един от факторите за успешното реализиране на титлата, както и насърчаването на публично-частното партньорство с участието на компании от различни сфери и отрасли. Практиката сочи, че обединяването на усилията между публичен и частен сектор води до преки икономически ползи и за двете страни, категорични са организаторите. Фондация „Пловдив 2019“, която реализира проекта, има за цел да развива в дългосрочен план сътрудничества с бизнеса в областта на културата.

Осъществяването на задачата започна още през 2017 г., когато компанията за външна реклама „Кривицки и СИЕ“ осигури постоянното позициониране на национално ниво на проекта. Международната верига Holiday Inn Plovdiv включи хотелиерския бранш в инициативата, давайки възможност на официалните гости на фондацията да се възползват от безплатно настаняване и престой.

Партньорствата включват също и разработване на общи продукти и лимитирани серии на стоки с логото на проекта, както и на съвместни маркетингови кампании и събития. Примерите от миналогодишни столици на културата показват, че инвестицията в този културен проект е не само имиджова, но и носи печалба на компаниите. За всяко инвестирано €1 възвръщаемостта е средно €8. Град Монс в Белгия, Столица на културата 2015-а, изчислява между 5,5 и 6 евро възвръщаемост за местната икономика на инвестирано едно евро.

От маркетинговия екип на фондация „Пловдив 2019“ са разработили гъвкави пакети, с които желаещите представители на бизнеса могат да се включат в различни активности. Програмата за 2019-а, която бе обявена преди дни с официална церемония в града под тепетата, вече включва над 350 събития. За откриването на форума на 12 януари 2019 г. се очаква градът да бъде посетен от 80 хиляди души.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си