Навигатор Home » Икономика » Бизнесът и държавата се споразумяха за таксите за газа

Бизнесът и държавата се споразумяха за таксите за газа 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обсъдиха новия ценови модел

Новата тарифна система влиза в сила от началото на октомври

Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната система ще бъде въведен от 1 октомври, съобщиха от Министерството на енергетиката. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се ангажира да следи и контролира всеки месец приходите на „Булгартрансгаз” и при констатирани изкривявания и диспропорции, установени с ясни аргументи, да разгледа възможностите за промяна на методиката, се казва още в съобщението. Новият модел предвижда да се въведат отделни тарифи за различните входно-изходни точки за внос и износ на газ спрямо периода на закупуване на капацитет – годишен или месечен.

Новата тарифна система засяга начина на определяне на цените за достъп и пренос до газопреносната система на страната. В момента потребителите плащат 19.71 лв. за 1000 куб. м на 100 км, като тя не е променяна от 2005 г. Държавата, в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора, и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), които възразиха срещу таксите, се разбраха да се срещат текущо всяко тримесечие, за да обсъждат отражението на новия модел и евентуална необходимост от корекции. Според председателя на КЕВР Иван Иванов първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, защото това хармонизира три важни дати: тогава започва газовата година, тригодишният регулаторен период за „Булгартрансгаз”, както и първата от трите ценови години.

 

Добавете коментар