Каскади от рафтове с книги, наподобяващи водопад, се извиват от пода до тавана на гигантската сграда

Огромен и ултрамодерен културен център, разпрострял се върху близо 34 000 квадратни метра, отвори врати в Тиендзин – крайбрежен метрополис до Пекин, Китай. Основната част от него е отредена за библиотека, която побира над 1,2 милиона книги. Гигантската библиотека Тянжин Бинхай е проектирана и реализирана от архитектурните фирми MVRDV и TUPDI. Екстериорът е изчистен, а интериорът й е повече от впечатляващ и наподобява космически кораб.

В центъра на сградата е информационното бюро на библиотеката, което представлява голям светеща сфера. От тавана до пода около нея се спускат каскади от рафтове с книги. Погледната отстрани, конструкцията наподобява същински водопад, в който всеки може да се потопи и да намери своето кътче за четене и литературни занимания.

Увивната лавица е главният пространствен похват, който архитекти и дизайнери са използвали при проектиране на сградата. Тя служи за създаване на стълби, по които посетителите на библиотеката да се придвижват, за да стигнат до желания от тях раздел с книги. По нея са монтирани седалки и са оформени различни, но еднакво удобни кътове за четене и работа. Тези контури с плавни извивки продължават и по двете стъклени фасади на културния център, които свързват библиотеката с външния парк. Те създават просторен и равномерно осветен интериор, но служат и като жалузи, за да предпазват вътрешността на сградата от проникването на прекомерна слънчева светлина.

Сред авторите на авангардните идеи в международния екип, проектирал библиотека Тянжин Бинхай, са архитектите Бернар Шуми, Бинг Тхом от студията HH Design и MVRDV.

21-1 21-2 21-3 21-4 21-5 21-6 21-7 21-8 21-9 21-10

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си