БЕЗ ТАКСИ Плащания към бюджета по сметки в БНБ ще могат да се правят с карта

0

Всички плащания към държавни ведомства и бюджетни организации ще могат да се правят с банкова карта по сметка в БНБ, без да дължим такса за това. Промените са записани в Закона за ограничаване на плащанията в брой, внесени от председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Предвижда се възможност за картови разплащания по сметка в БНБ и на бъдещите тол такси, които ще влязат в сила догодина. Мярката е заложена и в Закона за пътищата „предвид значителния размер на очакваните приходи”. Сумите ще постъпват направо в сметката на бюджетните организации в Централната банка, като така ще се избегне събирането на тези суми в сметки на банки посредници и последващото им трансфериране в БНБ.

Мярката е сходна с влязлата в сила от тази година възможност за картово плащане на данъци и осигурителни вноски по сметки на Националната агенция за приходите (НАП) в БНБ. Това важи и за задължения към други институции, събирани от приходната агенция, например глоби от КАТ. При този начин на погасяване на задълженията не се дължи такса за банков превод.

Предлаганите промени не водят до необходимост от допълнителни средства от държавния бюджет и не са свързани и със създаване на нови административни структури, уточняват от Комисията по бюджет и финанси.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си