Баня е много добро място за живеене – имаме училище с 240 ученици, ясли със 120 деца и нулева безработица

0
Мария Юрганчева е родом от село Баня, Разложко. Разказва, че родът й е много смесен - по майчиня линия коренът й от Егейска Македония, а по бащина е банскалийка. През годините не е изневерила на родното си място. По образование е икономист, с 25 годишен стаж по специалността. Преди да стане кмет на Баня се е занимавала с частния бизнес на семейството-хотелиерство, ресторантьорство и търговия. Щастлива е, че в него са се включили синът и дъщеря й заедно със семействата си.

Мария Юрганчева, кмет на с. Баня, община Разлог:

Крайно време е населени места с над 2000 жители да имат собствен бюджет

Разговаря
Елвира ГЕНОВА

– Г-жо Юрганчева, остава ли с.Баня като рурорт в сянката на Банско. Посрещате ли гости в летния период и какъв сезон очаквате тази година?
– Банско е световен курорт и ще бъде твърде нескромно да кажем, че ние стоим на равна нога с него. Но аз съм казвала хиляди пъти – Баня заема едно достойно място до утвърдения курортен център Банско. Банско е ски курорт със сезон максимум 4 месеца, докато при нас в Баня целогодишно е пълно с гости. Скиорите зимата през деня карат ски, но вечер обожават да се потапят в топлите басейни на Баня, да използват СПА процедурите. Лятото в Баня дори има повече туристи от зимата. Откритите басейни, които вече достигат около 30, близостта до Рила, Пирин и Родопите, спокойствието на селото го правят все по-предпочитана дестинация.
– Богати сте на природа и минерални извори. Имате ли амбиции да станете национален курорт и какво е нужно за това?
– Баня има 72 минерални извора, които са хванати в сондажи и каптажи. Ние сме втори в България по дебит на минерална вода, така че съвсем нормална е амбицията ни да станем курорт от национално значение. Още повече, че последните 10 години Баня се развива бурно. Имаме четиризвезден хотел, наскоро един петзвезден хотел от Банско откри СПА център, тризвездни хотели, къщи за гости. Легловата база в Баня е около 2500 легла. Това е един огромен потенциал, който трябва да се използва.
Преди известно време направих запитване до МОСВ за критериите, на които трябва да отговаря едно курортно селище, за да бъде обявено за курорт от национално значение. Отговорът беше, че в момента се допълва наредбата, касаеща националните курорти, но само Общините могат да заявяват промяна на статута на даден курорт.
– Какви са инвестициите, които се правят в Баня? Само в сферата на туризма ли са-хотели, къщи за гости, басейни?
– Баня е много добро място за живеене. Факта, че сме 3000 жители, че имаме училище с 240 ученика и ясла със 120 деца го доказва. Смея да твърдя, че в Баня няма безработица. Да, в Баня и в целия регион е застъпен туризма, но селото се развива и в други насоки. Преди месец отвори врати Завод за аеростати, атракционни и спасителни средства. Имаме два металообработващи цеха, два цеха за алуминиева дограма, два дърводелски цеха.
– Малките населени места обикновено страдат, че до тях не достигат европейски средства, местните бюджети са малки. Вие как се справяте?
– Относно средствата за с. Баня – те са доста по-малко от това, което ни се иска. Дори с. Баня не разполага със собствен бюджет. Имаме 275 лв. на месец средства за оперативни разходи – корда, бензин, почистващи препарати. За всичко останало се обръщаме към община Разлог. В момента по проект „Красива България“ започва ремонт на сградата на Кметството на с. Баня. Също така по Европейски проект ще се изгради резервоар за минерална вода с обем 400 м³.
– По какви проекти работите с община Разлог? Какво се прави за инфраструктурата на Баня?
– Инфраструктурата е болната ни тема. Разбирам, че средствата не достигат, разбирам че е трудно, но би трябвало на населени места, които внасят големи суми в бюджета да се обръща повече внимание. Мисля, че е крайно време населени места с над 2000 жители да имат собствен бюджет. Разбирам, че Община Разлог иска навсякъде да се изгради по нещо, но когато имаш собствен бюджет вярвам, че нещата, особено за инфраструктурата, ще се случват по-лесно.
Тази година в Баня е предвидено да се асфалтира улица „5-та“ – това е една от най-дългите улици в селото, както и да се закърпят дупките.
– Кои са атракциите, с които с.Баня е известно? Как съхранявате местните традиции, празници, обичаи кухня?
– Гостите на Баня има с какво да запълнят свободното си време. Имаме реставрирани Турска и Римска баня, воден атракцион за децата, етнографска сбирка, информационен център. Имаме място за почивка „Благата вода“ – там гостите на селото могат да си налеят от най-лековитата вода на Баня. Вече няколко години Нов български университет прави разкопки в местността „Бресто“ на Тракийско селище от 2 в. пр. Хр., където бе намерен Микенски съд.
Баня привлича гостите си с богатия празничен календар – Нова година, Бабин ден, Великден, Празникът на селото (който е всяка първа събота от месец юли), Фолклорният фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ през месец септември – това са празница, на които се стича цялото село.
Особено горди сме с баненската кухня – баници, мекици, тиганици, капами – все неща, които се предлагат и в къщите за гости, и в механите, и в ресторантчетата на селото.
За опознаването на бита, кухнята и традициите на Баня много допринася и Фолклорният фестивал. Всяка година там местни жени показват как да си направим йофка, трахана, кус-кус, как да бием масло. И освен с показването имаме и кулинарна излижба с дегустация на традиционни баненски гозби. Или иначе казано стараем се гостите да усетят не само духа, но и вкуса на Баня.
За моето село няма да стигне месец да разказвам, затова аз казвам – Заповядайте в Баня! Еелате, вижте ни, усетете топлината и човечността на хората, насладете се на чистия въздух и приридата ни, изкъпете се в топлите ни води, вкусете от гозбите ни и съм сигурна, че ще се влюбите в Баня и ще се връщате още и още.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си