Навигатор Home » Региони » Банско приключва сезона с 34% ръст на нощувките

Банско приключва сезона с 34% ръст на нощувките 

15-BANSKO

Николай АНТОНОВ

С 34 на сто увеличение на реализираните нощувки приключва зимният туристически сезон в Банско в сравнение с миналогодишния. Това показват официалните данни, подавани от туристическия бранш към общинската администрация.

Традиционно най-големият дял в посещенията е на българските туристи, на британските и на тези от съседните балкански държави, уточниха от общинската управа. Посещенията от Руската федерация са нараснали с 40 на сто. Наблюдава се интересна тенденция на увеличение и на посетителите от Италия, Швеция, Франция и Германия.

През изминалия сезон служителите на местната администрация са осъществили 179 проверки на обекти, от които 55 съвместно с органите на НАП, Районното управление на полицията и Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Банско, информираха от общината. Продължава практиката „скрит клиент” за посещения на местата за настаняване чрез различни онлайн базирани резервационни системи.

„Ако обърнем поглед назад към 2011 г., ще установим, че декларираните нощувки на годишна база са нараснали от 578 000 на близо 820 000 през 2016 г., или общо с 42 процента, коментира кметът на курортната община Георги Икономов. Цифрите говорят сами. Явно е, че туристическият бранш в нашия курорт е свършил добре своята работа, за което поздравявам работещите в тази сфера. Постоянството в осъществявания от общинската администрация в Банско контрол също дава резултати и вади на светло част от туристическите услуги”, отбеляза още кметът.

Сега вниманието се насочва към летния сезон. „Подготвяме силна серия от културни събития – информира Икономов. – Международният джаз фест празнува своя 20-годишен юбилей и организаторът му д-р Емил Илиев ще събере най-верните приятели на джаза и големи звезди на форума”, допълни кметът. Планирани са още изненади, които според него ще привлекат много посетители през летните месеци.

Добавете коментар