Банско иска разширяване на зоните за туризъм

0

В Банско се състоя работна среща между представители на фирмата, която изработва новия План за управление на Национален парк /НП/ „Пирин”, и ръководители на общината, общинския съвет, представители на туристическия бизнес, животновъдите в района, местното ловно-рибарско дружество и други заинтересовани страни.

Целта на срещата бе да бъдат взети предвид мненията на различните страни във връзка с процеса на изработване на нормативния документ, който определя разпореждането с териториите на парка. Кметът Георги Икономов представи официално предложението на община Банско за разширяване на зоните за туризъм в парка и преосмисляне на установените режими и норми в тях. Присъстващите представители на заинтересованите страни изложиха своите предложения за рационално използване на ресурсите на планината за развитието на зимен и летен туризъм.

„Сега действащият план за управление на парк „Пирин” и режимите в него не дават възможност за развитие на рекреационния потенциал на планината както през зимния, така и през летния сезон, заяви кметът Икономов по време на срещата. Вярвам, че държавата ще има волята да съобрази нормите, които ще заложи в плана, по начин, който да създаде условия за устойчиво развитие и запазване на околната среда. Пътят към устойчиво развитие на нашата планина е през балансирано либерализиране на нормативната база”, посочи ръководителят на общината.

Проектът за изработване на новия план предвижда срещи с обществеността за представяне на всеки етап от неговото изготвяне, информират от общинската администрация. Следващите ще бъдат през месец ноември.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си