Навигатор Home » Икономика » Банките обявиха спад при депозитите

Банките обявиха спад при депозитите 

Традиционните летни ремонти „изяждат” значителна част от спестяванията

След период от близо година и половина на рязко повишаване на депозираните от физически лица средства банките у нас изненадващо обявиха, че е започнал обратният процес. Така в края на май спестяванията на населението вече са 47.476 млрд. лв., което е с близо 27.5 млн. лв. по-малко от предходния месец, сочат обобщените данни на БНБ. Спадът на интереса към депозитите се дължи както на по-ниските лихви, така и на възможността да се вложат средствата в значително по-доходни активи.

За сравнение – от началото на годината до месец май сумата по депозитите на домакинствата е нараствала средно с 56 млн. лв. Своеобразният рекорд е поставен през декември 2016 г., когато спестяванията в банките нарастват с 850 млн. лв.

Според банкерите най-голямата част от спестяванията са пренасочени към пазара на имоти. Поравно приблизително се поделя делът на закупените жилища за собствени нужди и тези с инвестиционна цел. Отдаването под наем на новозакупен имот в момента носи в пъти по-висока доходност от банковите депозити. Друга посока на парите е била инвестицията в земеделска земя. През миналата година тя е поскъпнала в различните региони средно с 4 на сто. Въпреки това земята у нас струва доста по-ниско, отколкото в останалите европейски страни, включително и в съседна Румъния. Значително пренасочване на средства има и към взаимните фондове, при които средната доходност за изминалите 12 месеца е 28%.

Прогнозите са депозитите да продължат да намаляват през следващите месеци заради сезона на отпуските и жилищните ремонти. Очакваното леко повишение на лихвите по кредитите през 2018 г. може да се отрази положително и на доходите от депозитите, коментират банкерите.

 

 

Добавете коментар