16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Анализ: Само 7% от обитаваните сгради у нас отговарят на нормите за енергийна ефективност

Строители предлагат да се създаде държавен фонд, който да акумулира средства за саниране

Едва 7 на сто от площта на обитаваните жилищни сгради в България е в съответствие с изискванията за енергийна ефективност. В тях влизат построените след 2010 г., и вече обновените сгради. 90 % от необновеният жилищен фонд е с най-лоши енергийни характеристики.

Това съобщиха на дискусия за зеления преход от Камарата на строителите в България. На сградите в ЕС се падат 40 % от употребената енергия и 36 % от произведените въглеродни емисии. За да се постигне предложената от Европейската комисия цел за намаляване на емисиите с най-малко 55% до 2030 г., ЕС трябва да намали парниковите газове от сградите с 60%, изразходването на енергия с 14% и разходът за отопление и охлаждане с 18%.

Един от големите проблеми за строителите при прилагането на мерките за енергийна ефективност е тяхната кампанийност – обявява се програма за саниране, мобилизират се инженери, бригади, ръководители на обекти, производители, доставчици на материали и т.н., изпълняват се дейностите и следва затишие от няколко години, коментират от КСБ. Това категорично трябва да се промени.

Възможното решение е да не се разчита само на европейски фондове. А например да се създаде държавен фонд, който да акумулира средства от различни постъпления и те да се ползват само за енергийно обновяване на жилищните сгради. Така то ще стане постоянен процес. Или, ако се върви в посока самоучастие на гражданите, трябва да се направи дълбока реформа например по примера на Словакия – сдруженията на собствениците като юридически лица събират определена месечна такса от всички собственици – без значение дали обитават имота или не. Така се набира сума, която се използва за поддържане на общите части, включително за саниране. За определен процент от дейностите за енергийна ефективност /40-60%/ държавата отпуска безлихвени заеми.

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ