Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Бамбукова сграда в Тайланд впечатлява с модерен органичен дизайн и нулев въглероден отпечатък

Бамбукова сграда в Тайланд впечатлява с модерен органичен дизайн и нулев въглероден отпечатък 

21-17

                Многофункционалният спортен обект е построен така, че да може да издържа на природните стихии

21-11Позитивите, които има бамбукът, са всеизвестни от стотици години назад. Това растение служи отговорно във всевъзможни области на страните от Азия, като най-популярно е в строителството. Тук обаче не става въпрос за скеле при строеж на сграда, а за такава, изградена изцяло от природния материал.

21-14Тайландското екологично дружество Panyaden International School наскоро добави към своя кампус удивителна нова спортна зала, направена само от бамбук. Съоръжението се намира се в Чианг Май, Тайланд, и е проектирано от Chiangmai Life Construction.

 

21-321-15

21-7Бамбуковият спортен център впечатлява с модерен органичен дизайн, който черпи вдъхновение от цветовете на лотоса. Многофункционалният обект е построен така, че да издържа на местните природни стихии, включително и на високоскоростни ветрове и земетресения. Сградата има нулев въглероден отпечатък и остава хладна по естествен начин през цялата година.

21-19Спортната зала се отличава с органична форма, подобна на лотос – в чест на будистките ценности, вложени в учебната програма. Тя е с площ от 782 кв. м, поддържа се от серия от арки и е покрита с три кръгли покрива, приличащи на венчелистчета – с повдигнати ръбове, позволяващи повече естествена вентилация и непряка слънчева светлина. Капацитетът на съоръжението е 300 места. Проектът включва игрища за футбол, баскетбол, волейбол и 21-5бадминтон, както и сцена, която може да бъде вдигната автоматично. Има си и склад за спортно и сценично оборудване. Цялата зона е обградена от балкони. Бамбукът е избран за основен строителен материал с идеята да се впише в мисията „Зелената школа“ на Паняден – с нисковъглероден отпечатък.

21-16Големите отвори за естествена вентилация, изолация и самият бамбук помагат да се създаде комфортен вътрешен климат целогодишно. В процеса на работата не са използвани токсични химикали за третиране на бамбука, който има очаквана продължителност на живот от поне 50 години.

21-4Архитектите показват как бамбукът може да създаде пространство с широчина и височина 15 метра, без стоманени подсилвания. Всъщност Бамбуковата спортна зала е комбинация от внимателен артистичен дизайн, красива детайлна занаятчийска работа и сериозно строителство, споделят проектантите.

 

 

Добавете коментар