Международната балон-фиеста „Римска баня“, както я определят неговите домакини и организатори от едноименния термо спа хотел в разложкото село Баня, е едно много специално събитие. То е ежегодна среща „за всички свободни души, за всички мечтатели, за всички, които търсят усещания за безграничност, свобода, пречистване, разтваряне във времето и пространството, за всички, които обичат да
Летят“, заявяват хората, които за четвърта поредна година събраха приятели и съмишленици отблизо и далеч. Според тях село Баня е благословено място – с горещи минерални извори, чист планински въздух, прекрасна природа, неповторима енергия и красота – какво по-подходящо място за среща на хора, влюбени в безбрежната небесна шир! Балон-фиестата е мястото, където може да се срещнете с хора, избрали да притежават и управляват топловъздушни балони, да разберете защо летенето за тях е страст, да почувствате невероятната хармония между човека и балона, да чуете разкази за приятелството на пилотите с облаците и вятъра, да видите пламъчетата в очите им и да почувствате с душата си радостта от летенето. Синьото небе и пухкавите облаци могат да бъдат докоснати с едно протягане на ръката, а земните проблеми остават долу – при смаляващите се къщи и бетонната сивота – така описват преживяванията си участниците в балон-фиестата.
Въздухоплавателят Иван Трифонов бе специалният гост на Четвъртия международен фестивал на въздухоплаването, който се състоя от 14 до 22 януари в село Баня. Той е четирикратен рекордьор на „Гинес“, автор на идеята за „полет от ръба на Космоса“. Трифонов първи е прекосил Средиземно море с балон, летял е с топловъздушен аеростат до Северния и до Южния полюс, а миналата есен извърши спускане с балон в дълбоката 206 м пещера Мамет в Хърватска и се очаква и това постижение да бъде вписано като пети негов рекорд в книгата на „Гинес“.
Участници в атрактивното авиационно събитие бяха екипажи на топловъздушни балони и мотопарапланери от България, Украйна, Русия, Молдова, Полша. Много от тях не пропуснаха възможността да се запознаят с Иван Трифонов и да стиснат ръката на именития въздухоплавател. Сред тях бяха и мотопарапланеристите от село Дивотино, и смелчаците от клуб „Адреналин“ във Варна, и Венелин Стайков, записал също името си не само срещу национални рекорди, но и като автор на световен рекорд в мотопарапланеризма. Трифонов срещна тук и стари
приятели като Орлина Аспарухова – първата и единствена жена пилот на топловъздушен балон в България.
След като не успял да осъществи мечтания „полет от ръба на Космоса“, Иван Трифонов е амбициран да осъществи сега околосветско пътуване по следите на Жул Верн със специална конструкция на дирижабъл, вдъхновен от романа „Около света за 80 дни“ на великия френски писател. Но и тази идея е свързана с много пари и всичко зависи от спонсорите.
В програмата на балон-фиеста „Римска баня-2015“ освен свободни, демонстрационни и състезателни полети и привързани издигания на топловъздушни балони бяха включени полети на мотопарапланери и мотоделтапланери, вечерно сияние, огнено музикално шоу. За първи път тази година имаше и състезания между пилотите въздухоплаватели под ръководството на спортния директор на фиестата Александр Таланов. Директор на международната балон-фиеста и тази година бе Валерий Пономаренко, а ръководител на полетите – Момчил Риладжиев.
След като силният вятър, чийто пориви достигнаха 34 км в час, провали плануваните първи полети, последваха слънчеви дни с прекрасно време за летене и пъстроцветните балони украсиха синьото небе над
Разложката котловина. Край тях като красиви птици се стрелкаха в различни посоки парамоторите и мотоделтапланерите. Много местни жители и гости на Баня, Разлог и Банско се наслаждаваха на красивата картина. Вечерите също бяха приказни, защото предложиха зрелищен парад на горелките на балоните и огнено шоу с музика и ритъм, които събуждат горещи емоции и вдигат градуса на настроението на всички, които имаха удоволствието да бъдат част от тази атмосфера. Към това се прибавиха и изпълненията на местните и гостуващите участници в културната програма на балон-фиестата.
Домакините и тази година организираха честване на големия християнски празник Богоявление по стария черковен календар. Край басейна бе отслужен тържествен църковен водосвет и бе извършен ритуала по хвърлянето във водата и спасяването на Богоявленския кръст.

22-Balon-fiesta-vecer-619022-Balon-fiesta-_6266

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си