Навигатор Home » Интериор и Екстериор » Ахтопол стана галерия на открито, 30 фасади на къщи се превърнаха в картини

Ахтопол стана галерия на открито, 30 фасади на къщи се превърнаха в картини 

21-(4)

 Уникален за България туристически маршрут за градско изкуство се появи в морския курорт

Ирина ГЕНОВА

21-(2)Уникален за България туристически маршрут за градско изкуство се появи в Ахтопол. Морският курорт стана артсцена на най-мащабния международен фестивал за градско изкуство в България – We All Write.

Фасадите на къщите и оградите грейнаха с нова визия. Стар морски вълк, смешен октопод върху автомобил, риби чудовища, гмуркач с велосипед, градска русалка – това са само част от картините, които останаха след фестивала.

Художници от пет държави се събираха в Ахтопол, за да превърнат целия град в произведение на изкуството. Те изрисуваха 30 стени на частни сгради в морския град в рамките на една фестивална седмица.

21-(3)Целта на организаторите от сдружението „140 идеи” е да превърнат Ахтопол, община Царево, в дестинация за арттуризъм на Българското Черноморие.

Във фестивала участваха световноизвестни фасадни художници като Алфонсо Алварез – AL, Маноло Меса, Corte, Tretze, Milu Correch, Faunagrafic, Rocket01, 140 Ideas, Arsek & Erase и много други.

„Размахът на фестивала е такъв, че спокойно може да превърне града в дестинация за арттуризъм на европейско ниво“, категорични са художниците Иво Илиев и Венцислав Йосифов от сдружението.

21-(5)Специално за фестивала организаторите отпечатаха карти, които да водят посетителите през изрисуваните фасади, разпръснати из целия Ахтопол. Произведенията се радват на голям интерес, а в града вече обикалят първите групи наши и чуждестранни гости, дошли да видят на живо иновативния туристически маршрут.

Обиколката на всички стенописи трае между час и половина и два часа, като маршрутът включва също прекрасни гледки към Стария град, фара и пристанището.

Организаторите предвиждат поставяне на информационни табели пред всяко произведение.

21-(1)„Миналата година художници изрисуваха фасадата на нашата къща за гости и така се роди идеята за събитието. Оттогава интересът към нея се увеличи двойно. Искахме на всяка цена да направим този фестивал в Ахтопол, тъй като освен естетическата наслада, тези уникални картини придават характер на града и значително увеличават туризма“, споделя Марина Маринова, съорганизатор на фестивала.

Организаторите се надяват да превърнат събитието в традиция и всяка година да събират в България фасадни художници от цял свят за една интензивна творческа седмица.

 

Добавете коментар