13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Атрактивно: Състезание по строителство на мостове от спагети провеждат в УАСГ

Супер атрактивно, но и практически полезно състезание „SPAGHETTI BRIDGE“ се провежда ежегодно в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). За 12-ти път студентите строят мостове от спагети.

Правилата са лесни. Всеки отбор, съставен от петима студенти, получава спагети, лазаня, конци и лепила и за няколко часа трябва да построи предварително замислен мост. Съединяването на „строителните“ елементи става с пистолет с горещ силикон. А жури, в чийто състав влизат преподаватели и представител на Студентския съвет на УАСГ, оценява представянето на отборите.

Условието:

Условие в състезанието е всеки мост да е с максимално тегло до 1 кг, да може да преодолее преместване от 90 см и да е с максимална височина на конструкцията от 25 см. Моделът на моста се натоварва в средата чрез вградена за целта стоманена кука посредством рамка за изпитване и силомер за отчитане на носещата способност на моста. Всеки мост се натоварва до разрушаване и така се установява неговия носещ капацитет, обясняват от УАСГ.

Участниците мерят строителни умения в три категории – основна категория, творческо решение и пресъздаване на съществуващ мост.

Традицията:

За пръв път състезанието по строителство на мостове от спагети се провежда през 2009 г. А негови организатори са членове на Студентския съвет, съвместно с доц. д-р инж. Добромир Динев.

Първоначалните резултати в носещата способност на мостовете е била 15-20 кг, а рекордът на турнира засега е 125 кг .

Снимки: Студентски съвет при УАСГ

Related Articles

До края на 2023: Приключва ремонтът на сградата на младежкия дом в Ямбол

Предстои подписване на Акт 15 и на следващ етап въвеждане в експлоатация на сградата на младежкия дом в Ямбол, информират от общината. Сградата е построена...

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ