Атрактивни за строителство вече са кварталите на Бургас и близките села

0
Веселина Илиева е архитект магистър, възпитаник на ВИАС (Висш институт по архитектура и строителство, сега УАСГ), София. Преди да заеме поста главен архитект на община Бургас, има професионален опит на различни позиции - като гл. експерт ТСУ, гл. специалист ТСУ и жп контрол, председател на АХС, председател на архитектурно-художествено одобряване на проекти. Работила е в Тeриториална проектантска организация, Бургас, община Созопол и Института по корабостроене.

Арх. Веселина Илиева, главен архитект на община Бургас:

Хората предпочитат все повече индивидуалните жилищни сгради, със свободни дворни пространства

Разговаря

Ирина ГЕНОВА

– Арх. Илиева, все по-малко остават незастроените парцели в Бургас. Какви са перспективите за развитие на жилищното строителство в града?

– Забелязваме тенденцията в Крайморие да се проектират все повече еднофамилни къщи, което ни радва, защото това е предпоставка за изграждането на зелена среда и по-спокойно обитаване. Преди време собствениците на парцели в Крайморие настояваха да се допусне строителството на сгради с голяма интензивност – до 15 метра, но в момента тези парцели се разделян на по 500-600 кв. м за малки жилищни сгради.

Тази територия е предвидена в значителната си част като територия за обитаване и изграждане на жилищни сгради, както и на малки хотели, пансионати и други, които да дават възможност за развитие на туризма.

– Има ли интерес за строителство в другите квартали на Бургас?

– Атрактивни в момента са и северните квартали на града – Банево, Ветрен, Минерални бани. Интересът в тази посока е засилен, като там също се издигат ниски сгради – еднофамилни къщи.

В момента има интерес за строителство и в сателитните на Бургас населени места – с. Маринка, с. Твърдица, с. Димчево. Явно хората все повече предпочитат по-природосъобразен живот в индивидуални жилищни сгради, със свободни дворни пространства.

Напоследък инвестиционен интерес има и към „Рудник” и „Черно море”, които също станаха квартали на Бургас.

– Докъде стигна процедурата по Подробния устройствен план на местността Кьошето?

– Общината има изготвени Подробни планове и за територията на местността Ъгъла, която свързва града с кв. Сарафово. Процедурата по прилагане на плана е в ход. Има решение на Комисията по земеделски земи за промяна предназначението на земите.

Подробният устройствен план е влязъл в сила изцяло. До преди броени дни изчаквахме решението на Върховния съд за една много малка територия, чийто собственик обжалваше всеки ход на община Бургас.

Има интерес от страна на собствениците да приключат за собствените си имоти процедурата с плащане на държавните такси за промяна на предназначението.

След като вече има одобрен ПУП, се отчита известна инициатива за строителство в най-северните и най-южните части, близо до урбанизираните територии. Процесът обаче ще отнеме време, а и няма подходяща инфраструктура, докато в Крайморие този път вече е извървян и кварталът в следващите няколко години ще се развива в нова посока.

Освен това до края на годината се очаква крайбрежната дамба край Сарафово да бъде завършена и въведена в експлоатация. В момента в тази зона се извършва пълно брегоукрепване с помощта на МРРБ.

Целта е целият скат и брегът да бъдат стабилизирани и укрепени, преди да започнат каквито и да е било строителни дейности в квартал „Кьошето” (Ъгъла).

– Как се промени строителството в Бургас след приемането на Общия устройствен план (ОУП)?

– Стратегията за развитието на града е начертана с Общия устройствен план (ОУП). Работим с него от 7 години и виждаме, че територии, които бяха неизползваеми, вече са бизнес и жилищни зони.

Бургас е от градовете с голям дефицит на територия заради езерата и морето, което изисква страшно много инвестиции в инфраструктура. Имаме и голяма пътна мрежа, тъй като кварталите са доста откъснати. Това изисква сериозни грижи за инфраструктурата.

Препоръчвам на бизнеса да строи офис сгради с високо качество на обслужване, защото все повече международни фирми искат да стъпят в Бургас, но политиката им е да наемат площи, а не да строят.

В ж.к. „Меден рудник” се вдигна нивото на строителство и докато преди години инвеститорите се опитваха да изградят нещо по-евтино, то сега е точно обратното – амбициите са за все по-модерни комплекси с високо качество на поддръжката. Това е добър знак, че ж.к. „Меден рудник” покачва нивото си.

– През последните няколко години се направи много за изнасяне на трафика от Бургас. Остава обаче изграждането на Северния обход. Кога се очаква да стартира то?

– Догодина започва строежът на Северния обход на Бургас, който ще свързва пътя за Ветрен с този за Сарафово.

Процедурата е в ход, решението бе обжалвано от собственици на парцели, през които преминава трасето, но делата вече са спечелени от МРРБ.

В момента се изготвят устройствени планове за инженерната инфраструктура. Тече процедура по оценка и отчуждаване на имотите.

Северният обход ще изнесе трафика от Бургас и ще повиши качеството на живот в града.

Има вече решение на Министерския съвет за промяна на трасето на път I-9. Сега той минава по бул. „Ст. Стамболов“ и кръстовището „Трапезица“, като натоварва градския трафик. След реконструкцията пътят ще преминава през кръговото на входа на Бургас, бул. „Яким Якимов“, новия пътен възел, ул. „Крайезерна”.

Началото на проекта е при км 230.700 от път I-9 Сарафово – Бургас, а краят – при км 493.550 на път I-6 Ветрен – Бургас.

Предварителната стойност на обхода е 15 млн. лв., като те ще бъдат осигурени от АПИ.

Дължината му е приблизително 4 километра – директно трасе и два пътни възела с очаквана дължина на връзките около 6 км. Проектната скорост е 90 км/час. Пътното платно е с габарит Г20, лентите за движение са 2х3,75 м, разделителната ивица – 2 м, банкетите – 2х1,5 м.

Основното решение на трасето е с два възела на път I-9, тип „Тромпет”, и на път I-6, тип „Пълна детелина”. Двата възела са част от цялостното проектиране и задължение на проектанта е да осигури и пресичане на два селскостопански пътя.

Северният обход е сред най-важните инфраструктурни проекти за Бургас и областта, тъй като се очаква той да изведе транзитния трафик от града и да свърже Северното и Южното Черноморие.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си