Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Изграждането на депо за отпадъци е сред приоритетите за 2016-а, оставаме лидери и в санирането

0

ВИЗИТКА
Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 г. в Благоевград. Завършва медицина, има и магистърска степен по „Стопанско управление“. През 90-те започва да развива собствен бизнес и се занимава с това в продължение на 12 години. През 2007 г. става общински съветник от ПП ГЕРБ в Благоевград. На парламентарния вот през 2009-а е избран за депутат. През 2011 г. е кандидат-кмет на Благоевград. След първи тур на местните избори се явява на балотаж и печели с 60,18%. На местните избори през октомври 2015 г. е преизбран за кмет на общината още на първи тур с 58.03 % от гласовете на избирателите. От 2014-а Атанас Камбитов е председател на Сдружението на Югозападните общини. Семеен, баща на три деца.

Община Благоевград е подала в края на миналата година в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) документите, с които кандидатства за отпускане на необходимия финансов ресурс за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в село Бучино край Благоевград. Това съобщи в интервю за „Строителство Имоти” кметът на общината Атанас Камбитов като една от добрите новини, с които започва 2016-а за общината.

– Г-н Камбитов, дойде ли моментът да започне реализацията на проекта за регионалното депо за твърди битови отпадъци край Бучино, който по една или друга причина се забави?

– Документите са внесени и приети в ПУДOОС и са в ход процедурите за практическата реализация на този много важен за общината проект. Нашето желание е до месец – месец и половина да сме наясно с всички условия на финансиращия орган и максимално бързо да се избере изпълнител, за да бъде изградено депото до юни-юли месец 2016 г. Размерът на средствата е близо 14 800 000 лева. Те ще бъдат използвани за изграждане на външни връзки и приемна зона с нужната инфраструктура, сгради и съоръжения, за почистване на терена от старите отпадъци, за изграждане на зони за депониране с клетки, за управление, контрол и мониторинг на водите, както и за корекция на Бучинското дере. Депото ще преработва отпадъците на пет общини: Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

– А какъв ще бъде ефектът от изграждането на депото?

– С изграждането на регионалната система за управление на отпадъци в срок ще отпаднат санкциите за общината, която ще може да се възползва и от мерките за компостиране. Откакто има строително разрешение, санкциите, които плащаме, са намалени наполовина. Общият проект включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. Ще бъде изградена и артерия, която ще свързва депото с главен път Е-79, като по този начин ще бъде избегнато преминаването на сметоизвозващите машини през населените места.

– Какво се случва с Плана за интегрирано градско развитие, който също е много важен за Благоевград?

– Той също е готов. Надяваме се в него да бъде включен и да се реализира с европейски средства и проектът за изграждане на подлез при благоевградския квартал „Грамада”. Неговата стойност е около 2.5 млн. лева.

– Градът си спечели славата на пионер и отличник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. На какъв етап е нейната реализация?

– Обявени са нови две процедури за изпълнението на още 49 договора по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на обща стойност 66 млн. лева. По тази програма, без излишно самочувствие, може да се каже, че Благоевград е един от лидерите. За четвърти път са в ход процедури за изпълнение на строително-монтажни работи. До края на януари се очаква да бъдат осъществени процедурите по още 37 договора, а до края на февруари – и по останалите от общо 125 договора, сключени между общината, сдружения на собствениците, банка и държавата, в лицето на областния управител, за да започне тяхната реализация. Общият ресурс, който трябва да се усвои в общината по тази програма до края на годината, е между 160 и 180 млн. лева, а разчетите са направени така, че на 15 август, за празника Богородица, всички договори в града да са изпълнени и Благоевград да има съвсем нов облик. Сега на дневен ред идва разяснителната и подготвителната работа за включване в програмата за саниране и на собствениците на по-малки тухлени сгради.

– Ще има ли скоро Благоевград ново високотехнологично и икономично улично осветление, за което общината също има проект?

– От 7 януари в ход е изпълнението на проекта за обновяване на уличното осветление и Благоевград ще има скоро модерно, икономично и „интелигентно” улично осветление. Надявам се до два-три месеца централната градска част и основните пътни артерии да бъдат с ново, модерно високотехнологично ЛЕД-осветление. Инвестицията ще се изплаща с икономисаните средства от намалената консумация на електричество. Започнатото обновление ще продължи с проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж”, така че целият град, с парковите зони и селата да бъдат след време с ново улично осветление. В момента се подготвят три варианта за цвета на осветителните тела – бял, бронзов и син.

– Споменахте, че инвестицията ще се изплаща със спестените от намаленото потребление средства. За какви средства става въпрос?

– Около 1 870 000 лева ще струва първият етап от проекта. За целта е теглен краткосрочен заем от Общинска банка, който ще се трансформира в дългосрочен. Заемът ще се изплаща от общината с икономисаните средства от намаленото потребление на електроенергия. Това е много изгоден за нас механизъм. Имаме точен разчет за икономиите на месец. Годишно, ако не ме лъже паметта, те са около 120 000 лева. Освен че е нискоразходно, ЛЕД-осветлението е и „интелигентно”, ще може да се ползва с различен интензитет в различни часове според необходимостта. То ще е свързано и с т. нар. команден център, като на всеки електрически стълб ще има GPS-устройство. Така във всеки един момент ще се знае всяка лампа колко потребява, дали е в ред и ако има проблем, веднага ще се отстранява, без да се налага да се правят, както досега, обходи, за да се види в какво състояние са осветителните тела. Предвижда се необходимите за следващия етап на проекта 4.5 млн. лева да бъдат осигурени по Оперативната програма „Региони в растеж”, като част от общо 44 млн. лева, които община Благоевград се очаква да получи по различните мерки на тази програма. Подобен проект покрива изискванията на мерките за енергийна ефективност. Така ще се надгради направеното и ще се реализира пълният проект, който обхваща целия град, парковите зони и всички села в общината. Сега по Програмата за трансгранично сътрудничество с Македония ще се обнови осветлението на две или три села.

– А готова ли е общината с инвестиционните предложения по оперативната програма, за която стана дума?

– До 31 януари ще бъдат представени инвестиционните предложения на общината за финансиране по Оперативната програма „Региони в растеж” за тези 44 млн. лева. Когато бъдат одобрени, ще бъде даден ход и на процедурите за изпълнението им, което се очаква да започне през тази календарна година.

– Присъствахте на първата тренировка на младите плувни надежди на Благоевград на новоизградения плувен басейн с олимпийски размери, който бе открит преди седмица. Как ще се ползва това модерно съоръжение от спортисти и благоевградчани?

– Съоръжението ще се използва безплатно от плувните клубове в общината, а за посетители ще има билет със символична цена. Ние не търсим и не очакваме печалба от басейна, приходите от билети няма да стигат за поддръжка на съоръжението, по-скоро за нас е важен социалният ефект. Новият басейн, който е с размери 50 на 25 метра, е трети по рода си в цялата страна. Тук е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса, а температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. В закрития басейн, освен че ще се ползва от плувците и гражданите, ще се организират държавни първенства и международни състезания. Вече има заявен интерес да бъдем домакини на държавното лично отборно първенство по плуване „Весел делфин” през юни. Басейнът всъщност е част от новоизградения мултифункционален спортен комплекс, разположен в двора на Осмо СОУ „Арсени Костенцев”. Освен плувното съоръжение в комплекса има още футболно игрище с изкуствена настилка, два тенис корта и паркинг за автомобили. Успяхме да го изградим с много усилия, въпреки трудностите при смяната на няколко правителства през последните години. В крайна сметка това е поредното доказателство, че здравето на децата и развитието на спорта са сред основните ни приоритети.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си