16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

PERI участва в изграждането на АМ „Хемус“

ПЕРИ България участва в изграждането на голяма част от мостовите съоръжения на всички автомагистрали в страната.

Днес на фокус е участъкът от АМ „Хемус“ между Боаза и Дерманци, където ce извъpшвaт изĸoпи и нacипи и се paбoти пo гoлeмитe cъopъжeния. B 51.5-ĸилoмeтpoвaтa oтceчĸa щe имa paзлични пo вид виaдyĸти, мocтoвe, нaдлeзи и пoдлeзи.

Мостовото съоръжение, в чието изграждане PERI участва като партньор за кофражните системи, включва монолитни фундаменти, стълбове и ригели с монтажни, предварително напрегнати, греди, които се замонолитват към ригела и се образува непрекъсната конструкция с фуги при устоите. Фундаментите са H-образни с височина 1,80 m, стъпващи върху пилоти. Колоните са правоъгълни в напречно сечение с размери 1,50/1,80 m. В основата са обединени със свързваща стена – „диафрагма“ с различна височина спрямо височината на съоръжението в конкретната ос. В горната си част (над диафрагмата) колоните са с константна височина от 10,00 m. Обединяващият ригел над колоните се изпълнява на два етапа. Първият етап е с размери 2,00/12,50 m и височина 0,65 m. Теглото му е приблизително 41 t. Вторият етап се изгражда след монтиране на предварително напрегнатите греди и е с височина 1,65 m.

Изпълнителят на мостовото съоръжение „Дрилекс“ АД се обърна към PERI с високи изисквания за реализацията на обекта. Необходимо бе кофражно решение, в което едни и същи кофражни платна да бъдат използвани за изграждане на фундаментите и диафрагмите на моста, а при ригела над колоните не трябва да бъде използвано високо скеле.

Компанията строител избра именно PERI поради предоставеното техническо решение от инженерите на ПЕРИ България за изпълнение на ригел без скеле. Това беше и едно от основните предизвикателства за екипа, поради неголямото сечение на колоната и съответно ограничените размери на платформите и местата за захващането им. Oкачената конструкция е решена чрез конзолни стойки SB-1 и SB-2. Работната платформа се състои от стоманени ригели тип RCS и SRU и дървени греди VT-20. Скелето е от модулната система PERI UP Flex. На ниво кофраж са използвани главни стоманени ригели SRU120 и второстепенни дървени греди от решетъчен тип GT-24. Обезопасяването е решено чрез парапети и решетки от система PROKIT.

Приложените системи дават възможност на клиента да извършва много малко кофражни сглобки на обекта, следователно да ускори процеса на изпълнение.

 

Една от добавените стойности и част от услугите на ПЕРИ България е оказването на подкрепа през цялото време на реализацията на обекта. PERI супервайзор следи както винаги работата и подпомага правилното приложение на кофражните системи.

 

Related Articles

Продават дома на Фреди Меркюри в Лондон

Къщата на Фреди Меркюри, в която певецът изживя последните десет години от живота си, се продава, съобщи агенция "Асошиейтед Прес“, цитирана от БТА. За имота...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ