Арх. Невена Русева и арх. Пламен Русев: В България работата винаги е интересна, специфична и никога лесна

1

Невена Русева е родена на 03.07.1989 г в гр. София. Завършва Софийска Математическа Гимназия “Паисий Хилендарски”. Дипломиран архитект от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Съосновател на НП Архитекти. Награди Сграда на годината 2016 – Специална награда, Национална награда Архитектон 2017 – Номинация, Wienerberger Brick Award 2018 – Награда 3-то място, Wienerberger Brick Award 2019 – Специална награда.

Пламен Русев е роден на 18.12.1988г в гр. Пловдив. Завършва ЕГ “Иван Вазов”. Дипломиран архитект от УАСГ, катедра “Сградостроителство”. Съосновател на НП Архитекти. Награди Сграда на годината 2016 – Специална награда, Национална награда Архитектон 2017 – Номинация, Wienerberger Brick Award 2018 – Награда 3-то място, Wienerberger Brick Award 2019 – Специална награда.

Освен успешен професионален тандем Невена и Пламен са тандем в живота.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

Невена Русева: А защо не? Вярно е, че в чужбина животът е малко по-подреден, но това не го прави по-лесен. Напротив, там е много по-трудно да се реализираш като архитект, отколкото в България. Там всичко е вече застроено и подравнено. Даже дупки няма. Нашият пазар е все още неразработен, което дава повече възможности да постигнеш много по-големи успехи. Въпреки сериозния обществен натиск да „се спасяваме“ в чужбина, на който сме подложени всички млади от всички възможни страни, аз не съм имала колебания по този въпрос. С удоволствие гледам всички оплескани фасади, криви къщи и разбити тротоари и виждам колко много работа всъщност има.

Пламен Русев: Дипломирах се в УАСГ, започнах своето професионално развитие от първи курс в гр. Пловдив, а на по-късен етап го продължих в гр. София, гр. Сопот и др. Да си архитект в определена държава има своята специфика поради различни фактори. Те могат да бъдат история, култура, инфраструктура, стандарти в сградостроителството и т.н. За мен в България има определено многообразие от фактори, което дава отражение в твоя професионален подход, така че работата винаги е интересна, специфична и никога лесна.

 – С какви проблеми се сблъсквате по време на Вашата работа?

Невена Русева: Сблъскваме се наистина с всякакви проблеми и проблемчета. Разнообразието е огромно и ако започна да ви ги изброявам, няма да ни стигне цялото списание. И това си е нормално. Вписано е в самата характеристика на нашата професия. Ролята ни като архитекти в тази ситуация е да разрешим тези проблеми по начин, който да не засегне интересите на нито един от участници в инвестиционното проектиране, а именно тези на инвеститора, държавата, обществото, строителите и нашите. Много млади проектанти като се сблъскат с тази реалност и бързо сменят попрището въпреки положените усилия до този момент.

Пламен Русев: Когато инвестиционният процес е ясен, регулиран и всеки от участниците е наясно със своята функция и може да я изпълни качествено няма проблеми. Когато функциите в процеса започнат да се размиват или не са ясно диференцирани се изправяме пред определени предизвикателства, които са различни от сградостроителните.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

Невена Русева: В момента ме вълнуват няколко предстоящи проекти на столична община, които биха имали катастрофален ефект върху града. Единият е планираният завод за преработка на отпадъци в непосредствена близост до Центъра. Само си представете огромното текучество боклукчийски камиони, минаващи през най-натоварените с трафик точки и генерираните замърсявания в самото сърце на града… Притеснявам се и за предстоящите ремонти на знакови за града места особено с оглед на горчивия опит от скорошните и настоящи такива дейности. В по-дългосрочен план бих се радвала ако се засили диалогът между общината и камарата на архитектите и се инициират повече проектни идеи и конкурси със социална насоченост. Общо взето като проектанти ние разполагаме със специфични ресурси и инструменти, с които бихме могли да повлияем положително на много от сериозните проблеми на града – затруднения трафик, интеграцията на малцинствата, възстановяване на значими сгради и места, достъпността на средата и т.н.

Пламен Русев: Предпочитам да разглеждам “обществената кауза” като понятие, за което съм “за” или в което искам да участвам. Като професионалист за мен са интересни определени теми, които сякаш стоят настрана от останалите. Такива са липсата на социални жилища и утилизацията на голяма част от индустриалните зони. В чуждестранната практика има добри примери за това как зони със затихващи функции могат да приемат разнообразни концепции, за да помогнат на цялостния градоустройствен план. Друга тема , която имаше популярност последните години е печалната съдба на знакови сгради и паметници.

                                                                      ПРОЕКТИ                                                                     

1 коментар

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си