Сгради за три поколения българи е проектирал кърджалийският архитект Миладин Ахчиев, който навърши 83 години. Днес, 54 години след старта на трудовата му дейност, той не спира да твори, разработва енергийно-спестяващи модели и навлиза в предизвикателствата на новото време.

Архитект Ахчиев идва в града през 60-те години на миналия век, по разпределение, и тъй като съпругата му е от Кърджали, остава завинаги тук.

Главен архитект е на Проектантска организация с екип от осемдесет служители до 1987 година. Пред това време е и качествен технически контрол. Член е на Съюза на архитектите в България от създаването на организацията. Близо десет години е и секретар на Съюза в Кърджали.

Списъкът на обектите по проект на арх. Ахчиев е дълъг, съдържа стотици жилищни, обществени и емблематични за града обекти.

Сградата на общежитието към шофьорската школа в Крумовград, читалищните сгради в селата Глухар и Диамандово, Универсалната зала на МВР, 4-етажната сграда на КАТ с авто-контролен пункт, Учителският институт, хотели, ресторанти, цехове, сладкарски и шивашки комбинат и много жилищни сгради в града и областта са проектирани от Ахчиев, който работи и като главен архитект на община Черноочене.

Два пъти архитект Миладин Ахчиев е награждаван със значката „Кольо Фичето”, получава и значка „Отличник на Министерството”, носител е на сребърен „Народен орден на труда”.

Уважаеми арх.Ахчиев

Имаме честта и удоволствието да Ви поздравим

по повод 83 -ти рожден ден и 54 години творчески труд!

На творците няма защо да се обяснява , колко е важно да се празнува дълголетието на трорец,свързан с архитектурата.Те знаят, защото ги води сърцето, защото годините не тежат – те добавят класа и достойнство !

Години, свързани с труд и себераздаване!

Години, изпълнени със съвместна творческа работа с други колеги, работа с други институции!

Години на постижения!

Като се обърнем назад ,ще видим колко вълнуващи спомени сте творили – сгради, които ще останат за поколенията ; устройствени планове за благоустрояване на населените места;

ученици, които ще помнят професионализма и какво е да си Архитект.

Поздравяваме Ви за дългият творчески път на любимата професия, по който вървите с отговорност, обич и признание!

Нека хубавите години на съвместна творческа работа ,

всеотдайност,търпение, спокойствие са Вашите приятели.

Приемете пожеланията ни за сила и спокойни дни, за творческа работа, с която е извоювано заслуженото уважение!

Честит празник!

12.06.2014 год. Регионална колегия на КАБ – гр.Кърджали

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си