Навигатор Home » Архитектура » Арх. Мая Пенева: За да постигнеш мечтите си, трябва да си смел, решителен и постоянен

Арх. Мая Пенева: За да постигнеш мечтите си, трябва да си смел, решителен и постоянен 

Мая Пенева е родена на 01.08.1990 година.

Завършва Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ в родния си град Варна, а след това Университета по архитектура, строителство и геодезия, София.

Пред 2012-2013 г. участва в ЕРАЗЪМ Студентска мобилност за обучение - VIA University College, Horsens, Дания. Професионалният й опит започва в архитектурно бюро „ЕЛИТ Студио“ - София, където работи като архитект проектант.

През 2016 година става съосновател на архитектурно бюро Rhema-arch, Пловдив, където работи и до днес.

Човек изгражда идентичността си чрез своята принадлежност към различни групи

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– За един архитект е много важно творчеството му да бъде уникално и лесно разпознаваемо. Човек не съществува самостоятелно. Той изгражда идентичността си чрез своята принадлежност към различни групи. Днес всеки може да избира в каква общност иска да се развива. Много млади българи, включително и аз, напускат България в търсене на по-добра среда и повече възможности. Пътувах много, учих в чужбина и разбрах какво за мен има стойност. Почти всичко е тук. В България архитектурата на няколко цивилизации и общества си общуват и стига да си достоен, можеш да запишеш своя реплика. Слънцето изгрява, вятърът бучи в ушите ти и за да постигнеш мечтите си, трябва да си смел, решителен, постоянен, знаещ.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Работата в младо архитектурно бюро генерира множество предизвикателства. Всичко, което се прави за първи път, отнема много време и енергия. Част от трудностите са свързани с проектантската работа – проучване на типове сгради и начини на работа, запознаване с нови системи, разясняване на детайли и технологии при изпълнението. Интересна е и работата с клиенти. Не всички оценяват творческия труд. Най-трудни са нещата, които преместват фокуса на работата върху не толкова креативни въпроси, като оформяне на договори и споразумения, динамиката на промените в закона, справянето с административни казуси.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Опазване на културното наследство и архитектурата на новото българско училище. Повечето българи са забравили кои са и какви богатства притежават. Чрез експониране на минали градежи и организиране на образователни взаимодействия в подходяща среда може да се постигне много. Бих подкрепила кауза, свързана с промяна на манталитета чрез архитектурата като начин на мислене и изразяване.


ПРОЕКТИ


7-1

The Practical House, с. Марково, обл. Пловдив, студио Rhema-arch


7-2

 La maison dans la ville, Нова Загора, обл. Сливен, студио Rhema-arch


7-3House on the edge of the cliff, с. Долище, обл. Варна, студио Rhema-arch


7-4

 The Family House, Варна, обл. Варна, студио Rhema-arch

 


7-5

The Shell Canopy, с. Черноземен, обл. Пловдив, студио Rhema-arch


Добавете коментар