Арх. Константин Димитров: Обожавам театъра и това е магията, която допълва професионалния ми живот

Този тип взаимодействие притежава естествената способност да превръща строителството в архитектура и архитектурата в изкуство

0

Константин Димитров е роден в Пловдив, където завършва Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Арх. Камен Петков“. Дипломира се в катедра „История и теория на архитектурата” към УАСГ през 2016 г. с предложение за нова жп гара на Пловдив и развитие на територията около нея. Бил е част от екипите на студио „10АМ” и „Ателие 6”. От средата на 2018 г. е на свободна практика. Освен от архитектура, Константин се интересува от театър и сценография. В края на 2017 г. създава онлайн платформата „Чакащи артисти”.

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– България въобще не е лошо място. Имаме много проблеми, но точно това подсказва колко работа трябва да се свърши. Около мен има силно мотивирани архитекти и студенти по архитектура, с които споделяме общи ценности и вярвам, че скоро това ще започне да се усеща в градската среда. В даден етап е възможно да предприема развитие навън, но по-скоро като продължение на архитектурната ми практика. Добре е да се експериментира и да се сменя пейзажа от време навреме.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

Всяка професия има своите трудности и това е нормално, гледам да не се фокусирам върху негативното. Всичко се преживява, взимаш си поука и продължаваш. Но е трудно да създаваш архитектура в България. Архитектурата е процес на границата между изкуството и строителството. Тук, за съжаление, често наблюдаваме едната компонента, другата остава неразбрана и нежелана.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Като член на Ротаракт клуб „София-Витоша” участвам в обществено значими инициативи. В момента се фокусираме върху проект, който цели да повиши грамотността сред младите хора и успоредно с това ще обогатим ежегодния ни литературен конкурс „Пурпурно перо”. Преди година създадох „Чакащи артисти”. Това е платформа, която има за цел да подкрепя българския театър и да показва добрите постановки в София. Всеки ден в Instagram публикуваме “Изборът на „Чакащи артисти” като обръщаме специално внимание на младите актьори и актриси, сред които има изключителни професионалисти. Обожавам театъра и това е изкуството, което допълва архитектурния ми живот. Наскоро имах огромното щастие да работя съвместно със сценографа Никола Тороманов по създаването на новия литературен клуб в София – „Книгата”. Това партньорство потвърди тезата ми, че архитектите имаме нужда да работим с творци от другите изкуства и че този тип взаимодействие притежава естествената способност да превръща строителството в архитектура и архитектурата в изкуство.

                                                                      ПРОЕКТИ                                                                     

Конкурсен проект за съдбата на Тютюневия град в Пловдив.
Съвместен проект с арх. Александър Младенов, 2016г.

Конкурсен проект за експозиционен център във Велико Търново.
В екип с архитектите от “Ателие 3”, 2018г.

Интериор на литературен клуб “Книгата”.
Съвместен проект със сценографа Никола Тороманов, 2018г.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си