Арх. Иван Киряков: Добрите идеи ни карат да вярваме, че бъдещето е сега

0

 

ВИЗИТКА:

Иван Киряков е роден в Стара Загора. Средното си образование получава в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – профил „Немски език“. Завършва магистратура по архитектура в Техническия университет в Мюнхен, випуск 2010, с дипломен проект „Панорамна площадка с параметричен дизайн в парк „Аязмото“. В момента живее и работи в родния си град.

– Арх. Киряков, защо избрахте да се реализирате в България?

– Вярвам, че България ще се развива. Тук все още има много неща, които не са направени, и ниши, които не са запълнени. Навсякъде по света хубавите неща стават бавно и с много усилия. Ние също не правим изключение. Все още гледам напред и вярвам, че съм взел правилното решение, въпреки всички фактори напоследък, които сочат обратното.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Харесва ми да работя по проекти, които граничат с невероятното. Да бъдат оригинални от началната концепция до последния си детайл. Идеи, които обединяват и движат напред и карат хората да вярват, че бъдещето е сега. Трудностите са свързани най-вече с това да продължавам да вярвам, че посредствеността няма да победи и че хубавото тепърва предстои.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се влючили?

– Да работиш по обществена поръчка с идеята да дадеш най-доброто възможно решение, влагайки време и усилия, е обществена кауза според мен. Да се стремиш да подобриш качеството на живот чрез създаване на добри и устойчиви проекти е друга кауза, която остава често само като заглавие и добро пожелание. Да върнем красотата в градовете, като се научим да разграничаваме архитектурата и дизайна от битовата необходимост.

ПРОЕКТИ:

10-1

Център за настаняване от семеен тип за деца, лишени от родителска грижа, гр. Стара Загора, кв. „Три чучура- север“. Възложител – община Стара Загора. РЗП – 456.9 м2. Обитавана от деца, сградата отговаря на всички изисквания и ограничения на парцела и заданието. Разчупването на обема и комбинирането на метал с дърво във фасадата допринасят за характерния й вид.

10-2

Първо място от конкурс за концепция „Алея на Европа“ с възложител – представителството на Европейската комисия в България.

10-3

Параметрична скулптура от алуминиева ламарина с дебелина 0,3 мм, с размери 3м/3м/1м. „042 fest“ Стара Загора.

Компютърно изчислена експериментална конструкция на принципа на триизмерна висяща арка. Частите са изрязани с помощта на индустриален лазер.

10-4

Конкурсен проект за Collider Center Walltopia, София – България .

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си