Арх. Зорница Нинова: Тежката администрация у нас е сериозна пречка пред редица проекти

0

Тромави и мудни процедури могат да забавят бизнес инвестиция с години

ВИЗИТКА

Зорница Нинова завършва магистърска степен в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София през 2004 г. със специализация „Жилищни сгради“. Година по-късно основава архитектурно студио „А-проект“ съвместно с арх. Александър Димов. Екипът има редица реализации на жилищни, обществени и интериорни проекти, в които се стреми да намери точния баланс между визия и функционалност. Студиото участва в множество конкурси, като два пъти печели първа награда в националния конкурс „Архидея“. Има номинация за „Сграда на годината 2010“ в категория „жилищни сгради”. Лауреат е на международния конкурс за музей „Квадрат 500“.

Защо избрахте да се реализирате в България?

– Причините да остана в България са по-скоро лични. Трудно се разделям с любими хора и се чувствам по-щастлива и спокойна, когато те са около мен. Обичам професията си и вярвам, че ако човек има талант, хъс за работа и дисциплина, би се реализирал успешно навсякъде. Защо не и в България? Тук полето за изява е голямо, защото има много работа за вършене.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате в работата?

– Трудностите са много, както във всяка една сфера в България, но „А-проект Архитекти“ обичаме предизвикателствата и сме се научили да гледаме на тях като на възможност да израстваме и да вървим напред. Ако все пак трябва да посоча какво ме ограничава като архитект, това са малкото финансови средства, с които често се налага да се съобразяваме при проектирането. И все още недостатъчната свобода, която получаваме от страна на инвеститорите. Това ги лишава от възможността да реализират по-добър продукт. Тежката и мудна администрация в страната също е сериозна пречка пред редица проекти. Тя може да забави бизнес инвестиция с години, което е недопустимо.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих работила за по-достъпна София. Много малко се мисли за хората с увреждания, за майките с колички. За тях градът е едно доста враждебно настроено място.

 

 ПРОЕКТИ

 

Многофамилна жилищна сграда с магазини, аптека и кафе-бар, проект 2016 г.

7-2

 Интериорен дизайн на жилище, проект 2015 г.

7-3

 

 

 

 

 

Съвременен музеен център „Квадрат 500“, конкурсен проект 2010 г.

7-4

 

 Многофамилна жилищна сграда с магазини и офиси, проект 2009 г.

7-5

 

 

 

 

 

Морски хотел с ресторант и басейн, проект 2008 г.

7-6

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си