Арх. Димитър Балджиев: Интересните проекти се случват извън България

0

ВИЗИТКА
Арх. Димитър Балджиев е роден на 15 януари 1990 г. в София, но е израснал в Пловдив. Завършва Английската гимназия в Пловдив. Защитава бакалавърска степен по архитектура в Лондон Метрополитън и магистърска степен в Hochschule Anhalt – Dessau Institute of Architecture, Десау, Германия. Интересува се от архитектура и технологии с особен уклон към иновативните методи за дизайн и дигиталната манифактура. Владее широк набор от 2D и 3D софтуери, а също така няколко програмни езика за скриптиране. През последните си години в университета се е занимавал главно с computational design – експериментирайки с оптимизирането и улесняването на стандартния процес на проектиране. Дипломният му проект на тема „Трансхуманистична клиника за протезиране“ разглежда как употребата на компютърни алгоритми може да усъвършенства и подобри проектирането на здравни заведения. Крайният резултат е доста сполучлив, заради което проектът му е първопремиран за награда Робърт Оксман за най-добра дипломна разработка.

Страната ни има своите предимства, но Англия, Германия и Холандия са по-добри места за професионална реализация

– Къде планирате професионалната си реализация – в България или зад граница?

– В момента си търся работа предимно извън България. Без да изключвам родината напълно, считам, че наистина интересните проекти се случват в държави като Англия, Германия, Холандия. Като прясно завършил професионалист мисля, че ще мога да науча много, работейки в западно архитектурно бюро. България има своите предимства, но считам, че има по-добри места за млади и амбициозни архитекти в останала част на Европа.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Трудностите, с които се сблъсквам, са типичните препятствия за един млад архитект. Те започват с търсене на добра работа, която да е свързана с професионални предизвикателства. Също така, въпреки че имам известен опит в архитектурно студио, извън академичните среди, все още ми е трудно да се специализирам напълно в някоя конкретна област на архитектурното проектиране и да фокусирам усилията си само в една посока.

– В какви обществени каузи, свързани с родния Ви град, бихте се включили?

– Бих застанал зад всяка кауза, която цели чрез разумна архитектура да се изяви градската специфика на Пловдив. Места като бреговете на Марица, тютюневите складове, Сточна гара са архитектурно и градоустройствено интересни и считам, че могат да се превърнат в притегателни центрове, където младите хора да се забавляват, да работят, да спортуват и да почиват. Смятам, че въпреки усилията за ревитализация на такива централни части на Пловдив, те все още не успяват да създадат активността, на която са способни.

 

ОТЛИЧИЕ

„Трансхуманистична клиника за протезиране“ на арх. Димитър Балджиев е отличен с първо място в престижната студентска надпревара „Награда Робърт Оксман за най-добър дипломен проект“ в Hochschule Anhalt – Германия.

7-pro2 7-pro3 7-pro17-pro4

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си