Арх. Десислава Парлапанска: Обичам предизвикателствата и сама ги сътворявам, ако няма такива

0

Десислава Лъчезарова Парлапанска e на 26 години. Дипломира се като архитект във ВСУ. Преди това е част от екипа на проф. арх. Стефан Попов, който променя живота й и я тласва към една съвсем различно мислеща и творческа посока. По време на обучението си участва в множество архитектурни конкурси, в които е отличена с различни награди.

 

 

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Оптимист съм и търся винаги причина да съм ентусиазирана за нещо. Обичам предизвикателствата и, ако няма такива, сама ги сътворявам. България е едно прекрасно място, за да изживея живота си така, че да се чувствам щастлива с това, с което се занимавам. Четири години професионален опит като архитект, в невероятен екип с арх. Васил Кашукеев и арх. Маринела Стефанова, могат да ме накарат да мечтая за едно по-хубаво, креативно и слънчево място, където да живеем. Миналата година заедно с тях, съосновахме архитектурно студио „ПИН АРХИТЕКТИ“, в което използваме архитектурните проекти за създаване на креативни, иновативни пространства във всякакви сфери на живота.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Има много неща, за които човек може да говори, но ние като екип винаги гледаме положително на създадената обстановка. Една дума ни определя много добре, а именно ДУЕНДЕ. Това е върховият миг на вдъхновение и състояние на твореца, в който не знаеш кой си, а взривяваш тези, които те гледат. Страстта ни към архитектурата, която кара кръвта да кипи до болка, обърква те и отхвърля целия ред, за да те хвърли в хаоса. Ние сме това и обичаме всичко, което правим без да има значение през какви трудности ще се изправим.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Живеем във време на промени, в което динамиката на процесите се е ускорила до краен предел. Тези промени засягат пряко нашата среда, нашият град и нас самите, и може би сега е моментът добрите идеи да тласнат процесите във вярната посока. Един от основните ни приоритети са децата и възрастните хора. Искаме да създадем интересни, игриви и креативни арт пространства, за да запалим въображенията на малчуганите. За възрастните хора бихме искали да създадем едни оживени и изпълнени с емоции пространства, за да се чувстват щастливи и обичани. Правили сме и интересни иновативни пространства за младежи и студенти, в които те да се вдъхновяват и да творят. Вярваме, че с нашите идеи бихме могли да извървим първите стъпки по пътя на решаването на една трудна задача, така че да направим нашите градове едно по-добро място за живеене.

                                                                      ПРОЕКТИ                                                                     

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си