Навигатор Home » Архитектура » Арх. Десислава Михайлова: Нормативната уредба в България е доста ограничаваща

Арх. Десислава Михайлова: Нормативната уредба в България е доста ограничаваща 

Десислава Михайлова е родена през 1987 г. в Трявна. Завършва Националната художествена гимназия „Тревненска школа“, а след това Университета по архитектура, строителство и геодезия в София - специалност „Архитектура“. От 2008 до 2017 г. работи и трупа професионален опит във водещи архитектурни бюра. Проявява особен интерес към дизайна и проектирането на спортни зали. Има три проекта, свързани с темата спортни сгради, единият от които е печелил награди. Третият е концепция, разработена за клиенти в София. Освен с архитектура се занимава и с интериорен дизайн. От 2015 г. е член на КАБ с придобита пълна проектантска правоспособност.

Има много сгради, които са проектирани по изискванията на ЗУТ, но нямат архитектурна стойност

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– От въпроса, естествено, се подразбира, че в днешно време все по-малко млади хора остават в България, и ако досега е било интересно да разберем защо някой българин е избрал да се реализира в чужбина, то днес се чудим точно обратното – защо един млад човек остава и търси своето призвание тук. Да, звучи странно и нелогично. И аз самата се убедих в това още през студентските години, когато имах възможността да участвам в един международен конкурс и workshop във Франция, където видях как се работи там, и определено останах впечатлена. Но където и да ходя в чужбина, все оставам с чувството, че България е моето място за живот, въпреки трудните възможности за реализация. Тук са семейството, близките и приятелите ми. Тук са живели и отгледали своите поколения прадедите ми. С България свързвам най-милите си спомени. Тук са корените ми. А по отношение на професионалното развитие смятам, че когато един човек работи с желание, мотивация, отдаденост и проявява проактивност, това се оценява навсякъде по света, включително и тук.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Архитектурата е творческа професия, което я прави изключително интересна. За съжаление, нормативите тук са доста ограничаващи и много често сме свидетели на сгради, които са проектирани така, че изцяло да следват изискванията на ЗУТ, но нямат висока архитектурна стойност. Затрудненията поради излишната административна тежест, свързана с инвестиционното проектиране и със строителството, също са сериозни, за разлика от другите европейски държави.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих се включила в най-различни обществени инициативи и каузи, свързани с подобряването на качеството на живот и средата на обитаване, свързани с всеки град в България. Преди години в родния ми град Трявна със съучениците ми от художествената гимназия резбовахме табелките за кофите за разделно събиране на боклук, така че да допълват възрожденския облик на Трявна. Тези табелки правят впечатление на всички гости в града и допринасят за отношението на хората към чистотата. Това е един дребен детайл, но той говори много за жителите на града и за отношението към старите занаяти и културното ни наследство. Бих участвала в подобни инициативи, свързани и със София, ако това ще помогне, макар и там проблемите да са много повече.


ПРОЕКТИ


7-27-1

Идеен проект за многофункционална спортна зала в София


7-4  7-37-3-1

Идеен проект за зала за тенис в Пловдив (дипломен проект), спечелил награда на РК София-град към КАБ


7-67-87-7

Идеен проект за спортен комплекс в София


7-97-10

Интериорен дизайн на апартамент в София


Добавете коментар