Навигатор Home » Архитектура » Арх. Деан Стефанов: Нуждата от нови творчески пространства расте

Арх. Деан Стефанов: Нуждата от нови творчески пространства расте 

Деан Стефанов е роден на 7 януари 1989 г. По професия е архитект, но успоредно с това е и професионален танцьор, учител по танци и хореограф. През 2008 г. завършва Природоматематическата гимназия в Бургас. Продължава образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия, специалност „Архитектура“, катедра „Интериор“. Дипломира се през 2014 г. От близо 4 години работи като архитект в архитектурно бюро „Кутищеви“. Твори над най-разнообразни проекти - от луксозни интериори през еднофамилни и многофамилни жилищни сгради до хотели и аквапаркове. Реализира и собствени разработки. През свободното си време обича да се занимава с фотография и видеография.

Културата е силата, която обединява и сплотява хората

– Защо избрахте да се реализирате в България?

– Пред мен никога не е стоял въпросът дали ще се реализирам в България, или извън нея. Вътрешно усещам, че мястото ми е в България. Възпитан съм с обич към народното, ценя българското изкуство, традициите и корена си. Българският фолклор е уникален. Той предизвиква възхищение в цял свят. Повечето наши сънародници не го осъзнават, защото го приемат за даденост. Тук съм близо до семейството, до приятелите ми. Те са най-голямата притегателна сила. Разбира се, всеки млад специалист би се съблазнил от идеята да работи извън България за водещи компании в бранша с много по-голямо заплащане, което е страхотно, но това е за сметка на изгубеното време с приятелите ти, подкрепата на семейството ти, любовта на любимите ти хора. Би било страхотно, ако можеш да ги вземеш със себе си, но невинаги е възможно! Нищо не може да замени чувството да знаеш, че си у дома! Всеки сам определя приоритетите си.

– Какви са трудностите, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Архитектурата, като всяка творческа професия, представлява материализиране на идеите на автора. Всеки архитект отделя огромна част от времето си, за да черпи вдъхновение и идеи за проектите, по които работи. Вижданията на клиента обаче относно естетика и функционалност много често се разминават с тези на проектанта. Затова, за да се минимизират тези различия, архитектът има не лесната задача да „образова” клиента си, което е може би една от най-трудоемките задачи, с които съм се сблъсквал като млад професионалист.

– В каква обществена кауза във Вашия град бихте се включили?

– Бих насочил усилията си в развитието и разпространението на културни и творчески обществени дейности. Културата е сила, която е способна да обединява и сплотява хората в спокойни и в конфликтни времена. Тя разпространява идеи и виждания, които развиват едно общество. Все повече нараства нуждата от нови творчески пространства. Театрите, концертните, спортните и танцовите зали, музикалните и литературните клубове в големите градове все по-често са препълнени, което само може да ни радва. Не е такава обаче ситуацията в по-малките градове, където хората почти нямат досег до културни и творчески активности и пространства. Там времето сякаш е спряло, защото културата е на заден план. А нейното развитие е знак за преуспяващо общество.


ПРОЕКТИ


7-1

  Частна еднофамилна къща в София


7-2

Частна еднофамилна къща в класическа стилистика

 

 


7-3

Интериорно решение на спалня в модерна стилистика

 

 


7-4

Интериор на общи пространства в частна къща

 


7-5

Домашна СПА зона

 


 

Добавете коментар