Арх. Владо Вълков: Страхът от новото е най-голямата бариера пред архитектурата

0

ВИЗИТКА

Владо Вълков е първият и все още единствен български архитект в класацията „Европа 40 до 40”. След 8 години в архитектурни университети натрупва 18 години практически опит. През 2000-а отива на стаж в Морфозис и оттогава живее и работи в Лос Анджелис. През есенния семестър на 2015-2016 г. е гост-лектор в Дубай. Продължава да работи и по проекти в Китай. Негови работи са публикувани в GA, INA, International Business Times, Belle, Brava Casa, Archdaily, Designboom и други световни медии.

В Америка се търси изключителното, вместо да се затъва в посредственост и плагиатство

– Защо решихте да се реализирате извън България?

– Защото ми беше отесняло в България и търсех нови предизвикателства. Измежду „първи на село” или „последен в града” избрах първи в града… Навремето Рейгън е казал, че Америка е прекалено голяма за малки мечти. И наистина намирам, че хоризонтът тук е по-широк. По-често се среща висок професионализъм и по-рядко аматьорщина. По-често се търси изключителното и най-новото, вместо да се затъва в посредственост и плагиатство. Наистина е по-трудно, конкуренцията, напрежението и натоварването са по-големи, но има по-големи възможности, отколкото в периферията.

– Какви са основните трудности, с които се сблъсквате във Вашата работа?

– Страхът от новото. И сред клиентите, и сред колегите. Архитектурата и строителството са скъпо занимание с големи отговорности и логично клиентите търсят провереното и по-малко рискованото. Затова архитектурата е толкова регресивна и е години след другите области на дизайна. Някои експерименти наистина са доста карикатурни и безсмислени. Неестествено големите за творческа професия корпорации не оставят много ниши за малките студия, но все пак средата в Щатите е толкова богата и многопластова, че има място за най-разнообразни инициативи и идеи. В моето студио се опитваме да отидем отвъд сградостроителство и да добавим дизайн стойност, което на български може да го преведем като ДДС…

– В какви обществени каузи, касаещи Вашия град, бихте се включили?

– Бих се включил в каузи за изграждане на култура на обитаване (образоване на публиката включително и чрез подобни разговори и интервюта), за съживяване на западнали градски части, за подобряване на публичните комуникации и за по-голяма достъпност на градската среда, за повече откритост и отчетност на общинската администрация.

 

                                                                                                                ПРОЕКТИ

 

Белият дом в Бевърли Хилс, White House                                                                  Къща за гости в Бевърли Ууд, Pool House

7-pro17-pro4

 

 

 

 

 

Реконструкция/рехабилитиране на склад в офиси в Лос Анджелис, TI Eucalyptus Offices (преди и след)

7-pro2a 7-pro2b

 

Модулна пре-фаб къща за гости, G House

7-pro3

 

 

 

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си