Арх. Виктор Бузев, главен архитект на община Варна: Има място за честни архитектурни конкурси

0

ВИЗИТКА
Арх. Виктор Бузев е завършил Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Работил е като главен архитект на общините Бяла и Балчик, както и на варненския район „Аспарухово“. През април 2014 г. е назначен за главен архитект на община Варна.

Не разглеждам себе си като пионер на духовността, просто изпълнявам обществения си дълг

– Арх. Бузев, конкурсът за нова сграда на библиотеката във Варна по същността си е един силно духовен проект и първата подобна идея в България от 30 години насам. Чувствате ли се духовни пионери, обявявайки конкурс за проектиране на сграда, която ще приюти хора на духа?

– Библиотеката е преди всичко културно средище и пространство, крайно необходимо за всяко населено място, още повече за морската столица на България. Не може Варна да няма такова единно средище, а литературата й да е разпръсната в няколко сгради и да се съхранява при неблагоприятни условия. Идеята ни е да създадем едно пространство за хората, които се вълнуват от този вид изкуство. Да изградим място, на което ученици и студенти ще могат да ползват нужната им литература – било за учебния процес, било за обща култура и обогатяване на духовността. Просто изпълняваме обществения си дълг и ще направим всичко възможно този проект да се случи.

– Очаквате ли останалите общини да последват примера на община Варна?

– Надявам се. Ние не разглеждаме себе си като пионери на духовността. Подехме тази инициатива, за да изпълним гражданския си дълг, който сме длъжни да следваме предвид позицията, която заемаме в момента. В крайна сметка това е един процес, който е съвсем закономерен. Във Варна трябва да има библиотека, която да следва световните тенденции при този тип сгради. Локацията, която сме избрали за проекта, ще осигури добавена стойност към него най-вече заради това, че неизменна част от заданието е създаването на подземен паркинг, който в тази част на Варна е изключително необходим. Мястото е много комуникативно по отношение на масовия обществен транспорт и булевардите, към които принадлежи. Смятам, че е една полезна за целия град задача. Надявам се да привлечем максимален брой участници в конкурса.

– Какви са гаранциите, че проектът няма да остане само „на хартия“?

– Голямо постижение на екипа е, че успяхме да организираме конкурса съгласно Закона за обществените поръчки, което ще даде гаранция на участващите, че премираната разработка ще бъде възложена на авторите за по-нататъшна реализация на инвестиционния проект. Дай боже да се стигне и до същинско изпълнение.

– Има ли интерес на този етап?

– Засега индикациите са много обнадеждаващи. Интересът е сериозен. На втората седмица от обявяването на конкурса вече имаше 380 кандидати от цял свят. Това, че конкуренцията ще е силна, много ме радва. Интереса от страна на чужди архитекти отдавам на факта, че библиотеки не се проектират всеки ден, те са изключително специфични сгради и много колеги искат да се пробват в тази амбициозна и не толкова популярна задача. Сигурен съм, че ще има много силни предложения. Гаранция за сериозността и прозрачността на процедурата е международното жури, което се състои от необременени хора, доказали се специалисти. Първоначално се ориентирахме към българи, които са се доказали в световни ателиета като водещи проектанти, с невероятен опит в годините и практиката. След това се включиха и имена, известни с работата си по проекти в тази сфера. Те са работили навсякъде по света и по много сериозни задачи. От българска страна в журито сме аз – като главен архитект на града, и арх. Мартин Христов, в качеството му на зам.-председател на Регионалната колегия на КАБ във Варна. Смятам, че и двамата сме се доказали в практиката като отговорни хора. Заставам изцяло зад думите си, гарантирайки, че процедурата ще бъде абсолютно прозрачна и всички участници могат да бъдат сигурни, че безпристрастно и по достойнство ще оценявам работата им. В никакъв случай няма да допусна, като член на журито, да се спекулира с конкурса, нито пък да се „сбъднат“ опасенията на колеги, че няма да се спазят процедурите. Поне за себе си мога да го гарантирам. За съжаление през последните години практиката в България показа, че необременен конкурс не съществува. Ние имаме намерение да докажем, че това ще се промени и че има място за истински конкурси и ненагласени състезания.

– Смятате ли, че наградният фонд в размер на 40 000 лв. би бил стимул за Вашите колеги?

– Наградният фонд не е голям – 20 000 лв. за първото място и по 10 000 – за второто и третото. Това е съвсем символична награда предвид сериозната задача, големината и обема на работата. Парите не са много, но в крайна сметка е престижно за всеки един участник да насочи енергията и практиката си в една толкова отговорна задача, каквато е проектирането на библиотека. Смятам, че всеки колега ще приеме да е част от този конкурс по-скоро по достойнство, отколкото заради наградния фонд. Премерили сме възможностите си като администрация и способите за финансиране на самата реализация на сградата и се надяваме, че параметрите, които сме заложили, са абсолютно по мярката на нашата община. Не сме се изхвърлили с нереални цени. Смятам, че строителната стойност в рамките на около 20 млн. евро ще бъде достатъчна за реализацията на една такава сграда.

– Кога е планирано да започне тя?

– Ако имаме късмет, догодина по същото време ще говорим с Вас за избор на изпълнител на обекта.

– По време на представянето на конкурса на One Architecture Week в Пловдив заявихте пред колегите си, че процедурата няма да е нагласена и ще бъде напълно открита. Имате ли амбиция да поставите началото на честните конкурси у нас?

– Аз лично дойдох в Пловдив, за да застана пред колегите си – със своето лице и мнение, и да им заявя, че ще направя всичко необходимо за едно равно начало на всички участници в конкурса. Те могат да бъдат сигурни, че в мое лице ще открият партньор, който ще защитава позицията на всеки един архитект. Няма да има уговорки, нагласен вот и всички порочни практики, на които сме се нагледали. В крайна сметка главният архитект не е вечен и се надявам, показвайки, че могат да се правят реални конкурси, това в бъдеще да помогне и на мен в частната ми практика. Защото пак казвам – няма да съм на този пост цял живот и имам желание и аз някой ден да участвам в истински, необременени с уговорки конкурси. Надявам се колегите ми да ми повярват. Пожелавам успех на всички, които се нагърбват с тази отговорна и достойна задача, и се надявам нашата практика да стане масова не само във Варна, но и в цялата страна. Да се правят повече конкурси, в които състезателното начало е водещо и е превърнато в креативен процес, който увлича архитекти от всички поколения. Конкретно нашият конкурс е място, на което може да се изяви както един току-що завършил студент по архитектура, така и утвърден проектант, чиято разработка да бъде еманация на целия му трудов път и творчески живот.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си